Elk jaar rond het einde is het zover: de nieuwe tarieven van de zorgverzekering worden bekend gemaakt. Met het nieuwe jaar in zicht is dit tevens het moment om eventueel over te stappen. Maar loont het overstappen van zorgverzekering wel?
In deze blogpost geef ik je een aantal tips waar je op kunt letten bij het overstappen van de zorgverzekering.
Voldoet de eventuele extra dekking nog
Vaak volstaat de basisverzekering prima. Extra aanvullende dekkingen op je zorgverzekering heb je soms niet altijd nodig. Ik kwam er zo zelf achter dat ik jarenlang extra verzekerd was om eens per twee jaar een nieuwe bril te mogen uitzoeken. De meerprijs voor deze extra dekking was over deze termijn hoger dan wat ik uiteindelijk vergoed kreeg. Mooi moment dus om deze extra dekking te schrappen.
Als je gaat overstappen van zorgverzekering, is het goed om te kijken welke extra dekkingen je nodig hebt. Verwacht je gebruik te maken van fysiotherapie, dan is het verstandig hiervoor te kiezen bij het samenstellen van je zorgverzekering. Ook plannen op het gebied van gezinsuitbreiding zijn extra mee te verzekeren, zo voorkom je extra kosten.
Het is wel goed om te kijken of dat wat je vergoed krijgt in verhouding staat tot wat je betaalt. Betaal je uiteindelijk meer, dan kun je overwegen om extra dekkingen achterwege te laten.
Besparen door het eigen risico te verhogen
Een goede manier om elke maand geld te besparen op de zorgverzekering is door het eigen risico te verhogen. De korting die je dan krijgt, verschilt wel per verzekeraar, maar het kan lonen om hiervoor te kiezen. Door de verhoging zakt het maandbedrag dus, maar het is wel een flinke stap om van 375 euro naar 850 euro eigen risico te gaan.
Mijn advies is om het bedrag eigen risico al ergens beschikbaar te hebben, zo kom je niet voor verrassingen te staan als je onverwacht bepaalde zorg nodig hebt. Zelf heb ik stapsgewijs mijn eigen risico verhoogd en in de tussentijd een potje gereserveerd op mijn spaarrekening.
Denk je uiteindelijk in het nieuwe jaar toch bepaalde zorg nodig te hebben, dan kun je het eigen risico weer omlaag schroeven naar 375 euro. Je maandbedrag wordt dan iets hoger, maar dat is niet zo groot als de afschrijving op je potje.
De zorgverzekering in één keer betalen
Naast het verhogen van het eigen risico kun je er ook voor kiezen om het bedrag voor het hele jaar in één keer te betalen. Als je dit doet, krijg je meestal een kleine korting op het bedrag. Dit is dus een goede optie als je het geld al beschikbaar hebt. De besparing, hoe minimaal deze ook is, kun je vervolgens weer sparen.
Nu je maandelijks geen bedrag meer kwijt bent aan je zorgverzekering, kun je beginnen met het opnieuw budgetteren van geld voor het komende jaar. Tel hierbij een factor van 10% bij op en je komt niet meteen voor verrassingen te staan.
Let op: wordt benodigde zorg wel aangeboden in jouw buurt
Zorgverzekeringen sluiten elk jaar weer contracten af bij zorgaanbieders, denk hierbij aan bijvoorbeeld ziekenhuizen. Het is daarom altijd goed om te kijken of je wel terecht kunt bij een aanbieder in jouw buurt. Zeker bij budgetverzekeringen bestaat er een kans dat je iets verder moet reizen voor bepaalde behandelingen.
Is er een goedkoper alternatief?
De maandelijkse prijs van een zorgverzekering is eigenlijk wel een van de grootste redenen om over te stappen. En dat geldt zeker als het bedrag van jouw huidige verzekering omhoog gaat. Gelukkig zijn er verschillende vergelijkingssites die je helpen om het goedkopere alternatief te vinden. Zo bespaar je uiteindelijk elke maand enkele euro’s en dat scheelt uiteindelijk weer in de portemonnee.
Elk jaar heb je weer de kans om jouw zorgverzekering onder de loep te nemen. Het kan dus lonen om te kijken of de verzekering nog bij jouw behoeften past. Bovendien is het een mooi moment om naar een goedkoper alternatief te zoeken zodat je geld overhoudt om eventueel weer te kunnen sparen.
Credits foto: Marek Studzinski on Unsplash