Home » Besparen » Doe-het-zelf: zelf klusjes doen rondom huis om kosten te besparen
Zelf klusjes doen is een goede manier om te besparen op de kosten van een professional.

Doe-het-zelf: zelf klusjes doen rondom huis om kosten te besparen

In een tijd waarin de kosten van levensonderhoud blijven stijgen, zoeken veel huiseigenaren naar manieren om geld te besparen zonder in te leveren op comfort of kwaliteit. Een effectieve manier om dit te doen is door zelf klusjes in en rond het huis aan te pakken.

Het zelf doen van klusjes kan niet alleen aanzienlijk de kosten drukken, maar biedt ook een gevoel van voldoening en de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren. Hieronder verkennen we hoe je door doe-het-zelf projecten aan te pakken, geld kunt besparen en tegelijkertijd je leefomgeving kunt verbeteren.

Begin met de eenvoudige reparaties

Een lekkende kraan, een piepende deur, of een losse tegel zijn allemaal voorbeelden van eenvoudige reparaties die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren met wat basisgereedschap en online tutorials. Door kleine reparaties zelf te doen, bespaar je op de kosten van een vakman, die vaak een minimumtarief rekent voor hun tijd, ongeacht de omvang van de klus.

Investeer in gereedschap

Een initiële investering in een goede set basisgereedschap zal zichzelf op de lange termijn terugbetalen. Met een hamer, schroevendraaiers, een set moersleutels, een boormachine en een zaag kun je de meeste basis doe-het-zelf projecten aanpakken. Het bezitten van je eigen gereedschap betekent ook dat je direct aan de slag kunt wanneer een probleem zich voordoet, zonder te hoeven wachten op professionele hulp.

Maak gebruik van online hulpbronnen

Het internet staat vol met doe-het-zelf gidsen, video’s en forums waar je stap-voor-stap instructies kunt vinden voor vrijwel elk project of reparatie. Door gebruik te maken van deze gratis hulpbronnen, kun je met vertrouwen klusjes aanpakken die je misschien eerder aan een professional zou hebben overgelaten.

Plan de grotere projecten zorgvuldig

Voor grotere doe-het-zelf projecten, zoals het schilderen van een kamer of het leggen van een nieuwe vloer, is zorgvuldige planning essentieel. Door de tijd te nemen om je project te plannen, inclusief het opstellen van een realistisch budget en tijdschema, kun je verrassingen en daarmee extra kosten vermijden. Bovendien kan het inkopen van materialen tijdens uitverkoop of het kiezen van kosteneffectieve materialen de kosten verder drukken.

Veiligheid staat voorop

Hoewel het zelf doen van klusjes kosten kan besparen, is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je gereedschap veilig gebruikt en draag altijd de juiste beschermingsmiddelen. Voor bepaalde klussen, zoals elektriciteitswerk of grote constructieprojecten, is het raadzaam om een professional in te schakelen als je niet zeker bent van je vaardigheden.


Het zelf doen van klusjes in en rond het huis is een uitstekende manier om geld te besparen, je vaardigheden uit te breiden, en een gevoel van trots en eigenaarschap over je woonruimte te ontwikkelen. Door te beginnen met kleine, beheersbare projecten en gebruik te maken van de vele beschikbare hulpbronnen, kun je leren hoe je met succes en veiligheid grotere uitdagingen kunt aangaan. Met een beetje tijd en moeite kun je niet alleen je huis verbeteren, maar ook je financiële welzijn versterken.