Home » Besparen » 7 tips om geld te besparen op de wekelijkse boodschappen
Besparen op je boodschappen

7 tips om geld te besparen op de wekelijkse boodschappen

Het is een uitgave die elke week wel weer terugkomt: de boodschappen. Afhankelijk van wat je allemaal koopt kan het een grote kostenpost worden, dus zou je misschien wel op willen besparen op de boodschappen.

Besparen betekent mogelijk extra sparen, dus het loont zich de moeite om tijdens het boodschappen doen wat euro’s over te houden.

1. Plan vooruit: maak een lijstje voor de hele week

We bedenken thuis altijd vooraf wat we gaan eten en halen hiervoor de boodschappen in huis. Daarnaast zorgen we ervoor dat we alles in één keer gaan halen.

Op deze manier voorkomen we dat we tussentijds naar de supermarkt moeten gaan. En door minder naar de supermarkt te gaan is de kans weer kleiner op het doen van impulsieve aankopen.

2. Ga zonder honger naar de supermarkt

De beste tip die ik je kan geven is om zonder honger naar de supermarkt te gaan. Je voorkomt dan dat je door de honger allemaal impuls aankopen gaat doen. Vooraf eten is dus een goede manier om te besparen op onvoorziene uitgaven tijdens de boodschappen.

3. Houdt de aanbiedingen goed in de gaten

In het verleden werd de brievenbus elke week volgestopt met folders vol met aanbiedingen voor de komende week. Tegenwoordig is de kans groot dat een nee-nee sticker dit tegengaat. Dat betekent niet dat je aanbiedingen hoeft mis te lopen.

Installeer daarom een folder app of ga naar de website van je favoriete supermarkt. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er allemaal in de aanbieding is. Met kennis van de aanbiedingen kun je gaan kijken wat je de komende week allemaal wilt gaan eten.

Koop daarnaast een aanbieding alleen meer als het voordeliger is dan het goedkopere alternatief in de supermarkt. Dus de aanbieding van A-merk moet goedkoper zijn dan het B-merk. Op deze manier kun je goed besparen op je boodschappen.

4. Kijk wat je nog op voorraad hebt

Door op de gok iets te kopen in de supermarkt loop je het risico dat je iets koopt wat je eigenlijk al in huis had. In de meeste gevallen komt het wel op, maar het is gewoon zonde. Bovendien heb je kans dat het over de houdbaarheidsdatum gaat en dan moet je het weer weggooien.

5. Begin met minder vlees te eten

Een van de grootste kosten die je maakt tijdens het boodschappen is voor vlees. Door te minderen met het eten van vlees kun je dus besparen op de wekelijkse boodschappen. Probeer daarom een aantal dagen vegetarisch te eten. Er zijn bovendien genoeg recepten te vinden die erg lekker zijn.

6. Vries kliekjes in voor een later moment

Is er na het eten iets over? Gooi dit dan niet weg, maar bewaar het voor de dag erna of vries het in. Je kunt aardappeltjes bijvoorbeeld de dag erna eten. Heb je wraps of pitabroodjes over dan kun je deze prima invriezen.

Je kunt met het ingevroren eten een prima maaltijd voorschotelen op een later moment. Zo’n kliekjes dag is dus een goed moment om even wat ruimte te maken in de vriezer. Daarnaast scheelt het je weer tijd, want je hoeft het alleen maar op te warmen.

7. Kies het goedkopere alternatief

Een van de beste manieren om te besparen op de boodschappen is het kiezen van het goedkopere alternatief. De meeste B-merken doen namelijk niet onder voor de A-merken. Het is natuurlijk een zoektocht om te kijken wat je lekkerder vindt, maar bij het goedkopere alternatief houdt je meer geld over.