Home » Besparen » Besparen met je wasmachine
Besparen op de wasmachine

Besparen met je wasmachine

De was doen, het blijft een taak die alsmaar terugkeert. Een aantal wasjes per week draaien kan je misschien zelfs wel onnodig extra geld kosten. Door zorgvuldiger te wassen kun je geld besparen met je wasmachine.

Er zijn verschillende manieren om te besparen door goed om te gaan met het gebruik van je wasmachine. Natuurlijk is de hele draaiknop met al die programma’s erg verwarrend, want wanneer gebruik je nu welk programma. En welk programma zorgt voor de meeste winst?

Lees altijd de handleiding goed door, zodat je weet weet in welke stand je moet wassen voor een bepaald type was. Daarnaast heb je misschien wel een wasmachine met eco-stand. Ook hiermee kun je geld besparen. En het bespaarde geld kun je weer sparen.

En wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, dan kun je het beste kiezen voor een wasmachine met een beter energielabel. Soms loont het zich namelijk de moeite om een paar honderd euro meer uit te geven, dit geld haal je er misschien wel weer uit door het geld dat je uiteindelijk bespaard met de wasmachine.

Besparen met de ECO functie op de wasmachine

Sommige wasmachines hebben een eco-functie. Hierbij wast de wasmachine mogelijk op een iets lagere temperatuur, dan je instelt en daarnaast duurt het programma mogelijk wat langer. Maar onder de streep verbruikt de wasmachine minder energie en water. Dit zie je uiteindelijk dus terug op de energierekening.

Hoe zit dat dan met de lagere temperatuur. Een ecoprogramma op 60 graden moet je zien als een programma dat zuiniger was op een lagere temperatuur, maar waarbij het effect hetzelfde is als je normaal gesproken op 60 graden zonder de stand was.

Het verschil tussen een wasbeurt op 40 graden en 40 graden in eco stand is 3 cent. Bij 60 graden is dat verschil al 4 cent. Het zijn misschien maar heel kleine bedragen die je bespaart, maar elke euro is er weer eentje.

Wassen tijdens daluren

Wil je nog extra besparen met je wasmachine en kun je gebruik maken van het daltarief, dan is het verstandig om tijdens de daluren te wassen. Dit kan ook weer een paar cent schelen.

Soms kun je een wasmachine voorprogrammeren, zo weet je zeker dat deze ’s nachts tijdens de daluren zijn werk doet.

Ga wassen op 30 graden

Wist je dat je tot wel de helft in stroom verbruikt als je op 30 graden wast in plaats van 40 graden? Wassen op een lagere temperatuur zorgt ervoor dat de wasmachine minder energie nodig heeft om het water op te warmen.

Er zit wel een kleine kanttekening aan het wassen op lagere temperatuur. De kans bestaat namelijk dat de was minder schoon wordt wanneer deze veel vlekken heeft. Je kunt voor was met veel vlekken dus beter een vlekkenmiddel gebruiken of kiezen voor een programma op 40 graden.

Wanneer je de wasmachine instelt op 30 graden kun je mogelijk 7 tot 10 cent per wasbeurt besparen. Stel nu dat je 2 wasjes per week draait op de lagere temperatuur, dan ben je al 10 euro goedkoper uit.

Als je de was alleen maar wilt opfrissen, dan kun je ervoor kiezen om op 20 graden te wassen. Zo bespaar je net weer een beetje extra.

WastemperatuurKosten voor elektriciteit per wasbeurt
15 graden€ 0,07
30 graden€ 0,08
40 graden met eco€ 0,17
40 graden€ 0,20
60 graden met eco€ 0,21
60 graden€ 0,26
90 graden€ 0,48
Bron: MilieucentraalVoor 7 kilo katoenwas in een gemiddelde wasmachine waar 7 kilo in kan. Stroomprijs 22 cent per kWh (prijspeil 2021).

Een lagere temperatuur is niet altijd even verstandig. Ga je bijvoorbeeld beddengoed of handdoeken wassen, dan kun je beter een programma kiezen op 60 graden. Op deze temperatuur weet je zeker dat de was goed schoon is.

Was met een volle trommel

Halve wasmachines draaien is natuurlijk zonde, want je moet mogelijk vaker een wasje draaien. Je kunt dus besparen als je de trommel goed vol stopt. De meeste wasmachines kunnen 7 kilo wassen, dus probeer dit ook te doen. Spaar de vuile was daarom dus op tot je een volle trommel hebt.

Een andere bonustip is om de was zo goed mogelijk te centrifugeren. Dit is zuiniger met een wasmachine en voorkomt dat de droger harder moet werken om de was droog te krijgen. Is het mooi weer buiten, hang de was dan op. Op deze manier voorkom je onnodig het aanzetten van de wasdroger.

Dosering wasmiddel en wasverzachter

Het bakje helemaal vol gieten, zodat het lekker schoon wordt is meestal geen goed idee. Beter is het om het voorschrift op de verpakking te volgen. Op deze manier gebruik je nooit te veel wasmiddel en kun je er vanuit gaan dat de was goed schoon wordt.

Door het voorschrift te volgen en een doseerhulp te gebruiken kun je weer besparen op het wasmiddel. Daarnaast voorkom je bijvoorbeeld vetluis doordat je minder wasmiddel gebruikt.