Home » Besparen » Black friday: zo haal je verstandig voordeel uit de aanbiedingen
Black Friday is een mooie kans om geld te besparen

Black friday: zo haal je verstandig voordeel uit de aanbiedingen

Black Friday, de dag na Thanksgiving, staat wereldwijd bekend als dé dag voor koopjesjagers. Winkels stunten met kortingen, en consumenten kunnen profiteren van geweldige aanbiedingen. Maar hoe kun je optimaal gebruik maken van Black Friday zonder je budget te overschrijden?

Met zo’n korte periode volop mooie aanbiedingen heb je natuurlijk een grote kans op het besparen van wat extra geld. Dat bespaarde geld kun je vervolgens weer opzij zetten om zo je spaarrekening te spekken.

Stel een budget op

Voordat je jezelf compleet verliest in de wereld van alle Black Friday-deals, is het eerst essentieel om voor jezelf een budget op te stellen. Bedenk dus van tevoren hoeveel geld je precies wilt uitgeven en houd je vervolgens ook aan dit bedrag. Op deze manier voorkom je namelijk impulsieve aankopen en zorg je er tevens voor dat je binnen je financiële grenzen blijft.

Maak een verlanglijstje voor Black Friday

Noteer alleen de items die je echt nodig hebt of heel graag wilt hebben. Door een lijst te maken, voorkom je namelijk dat je in de verleiding komt om onnodige aankopen te doen. Focus dus vooral op de artikelen die je al een tijdje overweegt om aan te schaffen, zodat je echt waar voor je geld krijgt.

Vergelijk prijzen

Niet alle Black Friday-deals zijn altijd even lucratief. Doe dus vooraf al wat onderzoek voordat je toeslaat. Soms worden prijzen namelijk verhoogd vóór Black Friday, om ze vervolgens te ‘verlagen’. Vergelijk ook de prijzen bij verschillende winkels en controleer of de gegeven kortingen echt de moeite waard zijn.

Online shoppen met Black Friday

Vermijd vooral ook de drukte en chaos in fysieke winkels door online te shoppen. Veel winkels bieden tijdens Black Friday dezelfde deals ook online aan, en soms bieden ze zelfs zelfs exclusieve webdeals. Bovendien kun je tijdens het online winkelen eenvoudiger de prijzen vergelijken en reviews lezen, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Gebruik kortingscodes

Voordat je afrekent, zoek naar kortingscodes. Veel online winkels bieden extra kortingen aan als je een specifieke code invoert tijdens het afrekenen. Er zijn verschillende websites die actuele kortingscodes verzamelen, waardoor je nog meer kunt besparen.

Heroverweeg impulsieve aankopen

Laat je vooral niet meeslepen door de drukte en de opwinding van Black Friday. Overweeg dus voordat je iets koopt of het echt een noodzakelijke aankoop is. Impulsieve aankopen kunnen namelijk best snel oplopen en hiermee je gestelde budget overschrijden.


Black Friday hoeft helemaal niet niet synoniem te zijn met financiële onverantwoordelijkheid. Met een goed doordacht plan en de juiste strategieën kun je deze dag prima gebruiken om zo geld te besparen op de aankopen die er echt toe doen. Stel dus vooral al een budget op, vergelijk prijzen, maak gebruik van online mogelijkheden en profiteer van eventuele kortingscodes. Op deze manier maak je van Black Friday niet alleen een dag van winkelplezier, maar ook een dag van slimme besparingen.

Credits foto: CardMapr.nl on Unsplash