Home » Besparen » Besparen op abonnementen: zo houd je simpel geld over
Besparen op abonnementen zoals magazines

Besparen op abonnementen: zo houd je simpel geld over

Het geld sijpelt soms weg zonder dat je er erg in hebt. Zeker bij bepaalde online diensten kun je gelukkig eenvoudig geld besparen op abonnementen.

De truc van abonnementen is dat je er aan vast blijft zitten. Kleine bedragen die maandelijks worden afgeschreven en bij alles krijg je het gevoel dat je het echt nodig hebt. In uitzonderlijke gevallen zoek je het niet om zo’n abonnement op te zeggen en dat is wel zonde want je kunt best wat geld besparen.

Zelf ben ik de laatste tijd aan de slag gegaan om te kijken waar kansen liggen en sindsdien heb ik er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk te besparen. En het geld dat zo overblijft spaar vervolgens ik weer voor andere zaken.

Stap 1: Maak een overzicht van al je abonnementen

Voordat je goed kunt beginnen met het opzeggen van je abonnementen is het eerst goed om een overzicht te maken. Dit geeft je namelijk een goed beginpunt. Van een groot deel van de abonnementen weet je misschien vooraf wel dat je ze hebt. Voor het overige deel is het goed om naar de bankafschrijvingen te kijken. Zo krijg je meteen duidelijk welke zaken structureel terugkomen.

Naast de namen van abonnementen is het ook slim om het termijnbedrag op te schrijven. Zo zie je in één oogopslag op welke abonnementen je mogelijk kunt besparen.

Stap 2: Streep weg wat je echt wilt behouden

Van een aantal abonnementen weet je eigenlijk meteen wel dat je ze echt wilt behouden. Denk bijvoorbeeld aan een internet,- of een telefoonabonnement. Meestal zul je niet zonder deze kunnen. Pak daarom het overzicht erbij en streep hier weg wat je echt wilt behouden of waar je niet zonder kan. Zo beperk je het overzicht vervolgens tot alleen maar potentiële besparingen.

En verder heb je soms bijvoorbeeld drie verschillende abonnementen voor een vergelijkbare zaak. Denk bijvoorbeeld aan streamingdiensten. Hierbij kun je altijd kijken van welke je het meest blij wordt en dan weet je gelijk welke drie andere je kunt laten vallen. Natuurlijk kun je ook altijd wisselen tussen diensten, zo heb je er maar eentje tegelijkertijd.

Stap 3: Bespaar op de abonnementen waar je niets meer mee doet

Nu komen we tot de essentie van het besparen. Je gaat namelijk schrappen wat je niet meer nodig hebt of waar je niet meer blij van wordt. Deze abonnementen kun je dus prima opzeggen. Streep deze na het opzeggen vooral weg van je lijstje. Uiteindelijk houdt je een lijstje over met de twijfelgevallen en die kun je vervolgens prima nogmaals tegen het licht houden.

Zoek naar een goedkoper alternatief voor het abonnement

Heb je een abonnement dat je absoluut wilt behouden of is het juist een twijfelgeval? Het loont zich dan om te kijken of er een goedkoper alternatief voor is. Zo kun je misschien wel de internetsnelheid omlaag brengen om daar een aantal euro’s te besparen. Of wat te denken van een abonnement op een magazine, misschien kun je wel naar de bibliotheek om deze daar te lezen.

Zo heb ik zelf ooit de kwaliteit van Netflix aangepast en daarmee kon ik een aantal euro per maand besparen. Een verschil in kwaliteit ervaar ik overigens niet, dus ik ben er voor mijn gevoel niet op achteruit gegaan. Als ik verder kijk dan ben ik met Spotify van een familie abonnement naar eentje voor 2 personen gegaan. Dankzij beide aanpassingen in de abonnementen bespaar ik nu zo’n 6 euro in de maand. Dus het loont zeker.

De betalingstermijn aanpassen voor korting

Veel diensten zijn er op ingesteld om elke maand een klein subtiel bedrag af te schrijven. Dit gaat lekker automatisch en daardoor vallen de kleine bedragen juist niet zo op. Soms heb je gelukkig de mogelijkheid om de termijn op te rekken en krijg je korting als je bijvoorbeeld per jaar betaald. Als je het geld hebt liggen en kunt missen, dan is dit zeker het overwegen waard. Zo bespaar je namelijk wat extra geld en dat kan soms lekker op tellen.

Wat te doen met het bespaarde geld?

Soms moet je helaas beginnen met besparen, omdat je het bijvoorbeeld niet red met het budget dat je hebt om van te leven. In de andere gevallen zou mijn advies zijn om de gemaakte besparingen opzij te zetten. Een euro per maand lijkt misschien wat weinig, maar het is toch zo’n 12 euro per jaar. En bij meerdere besparingen telt het bedrag toch wel lekker op.

Je kunt het bespaarde geld natuurlijk ook gebruiken om bijvoorbeeld extra af te lossen op een lening. Wie weet zet je hiermee zelfs wel een sneeuwbaleffect in gang. Het geld dat je bespaart op abonnementen kun je dus op verschillende manieren inzetten.

Budgetteren om verrassingen te voorkomen

Bij sommige abonnementen betaal je niet maandelijks een bedrag, maar bijvoorbeeld per kwartaal of zelfs per jaar. Dat bedrag zal op een bepaald moment afgeschreven moeten worden, wees hier dus op voorbereid. Deel het bedrag hiervoor door het aantal maanden van de termijn en zet het resultaat van de som maandelijks opzij. Op deze manier voorkom je verrassingen en heb je altijd het geld beschikbaar op het moment dat het afgeschreven gaat worden.

Zelf gebruik ik hiervoor een spaarpotje gemaakt op de spaarrekening die ik heb. Elke maand reserveer ik voor periodieke afschrijvingen een bepaald bedrag. Op het moment dat de afschrijving gaat plaatsvinden maak ik aanspraak op dat spaarpotje. Door dit te doen voorkom ik dat ik ‘overbleven’ geld op mijn rekening uitgeef zonder zicht te hebben op toekomstige rekeningen.


Zoals je ziet is het niet super moeilijk om te besparen op abonnementen. Het is een kwestie van ervoor zitten en vervolgens te beginnen met het opzeggen ervan. Hoe meer je hiermee bespaart, hoe groter de kans wordt dat je er een sport van gaat maken.