Home » Beleggen » Dit is waarom je moet beginnen met beleggen
Beginnen met beleggen

Dit is waarom je moet beginnen met beleggen

Geld steken in aandelen, het klinkt altijd zo risicovol. Speculeren op een markt waar je geen invloed op hebt. Maar het rendement dat je kunt behalen door te beleggen is wel lekker. Waarom zou je dan moeten beginnen met beleggen?

Vandaag de dag levert het sparen van geld niet zo heel veel meer op. Met rentestanden van 0,1% kun je het geld niet echt meer aan het werk zetten. Een goed alternatief om wat meer rendement te is je geld wat langer vast te zetten in een zogeheten deposito. Of je gaat beleggen in aandelen.

Het rendement dat je kunt behalen door te beleggen ligt hoger dan de spaarrentes. Natuurlijk neem je een risico, de markt kan namelijk in elkaar storten en de waarde van je aandelenportefeuille kan ook in een klap veel minder waard zijn. Maar je belegt niet voor de korte termijn. Het werkt juist beter als je langer belegt.

Hoger rendement dan sparen

Op 1000 euro krijg je dus niet heel veel spaarrente. Als je datzelfde bedrag in aandelen of in fondsen steekt dan kun je meer uit je geld halen. Bij de meeste beleggingen krijg overigens om de zoveel tijd dividend. Dit is een klein bedrag dat een bedrijf of fonds uitkeert aan de aandeelhouders.

Het dividend is eigenlijk wel mooi meegenomen. Vooral ook als je genoeg aandelen hebt, want dan kan zo’n dividenduitkering voldoende zijn om weer nieuwe aandelen bij te kopen. Op deze manier groeit je portefeuille weer.

Beleggen met je wisselgeld

Doordat steeds meer digitaal via apps gebeurd zijn er genoeg spelers die aandelen makkelijker maken. Zo heb je Peaks, een initiatief van de Rabobank. Bij Peaks beleg je geld in een aantal door hen geselecteerde fondsen.

Je kunt kiezen of je veel of juist weinig risico wilt lopen. Kies je voor meer risico dan is je mogelijke rendement dus ook hoger.

Wat ik zelf heel tof vind aan Peaks is dat je belegd met je wisselgeld. Je koppelt de app aan je bankrekening en vervolgens zal elke transactie die je doet worden gebruikt om vermogen op te bouwen. Het bedrag wordt naar boven afgerond en het verschil tussen wat je betaalt en de afronding (je wisselgeld) wordt gebruikt om te beleggen.

Op deze manier kun je stiekem toch wat geld bij elkaar ‘sparen’.

Ga voor trackers (ETFs)

Een ETF is een tracker dat een bepaalde index volgt. Door middel van zo’n tracker investeer je in veel bedrijven tegelijk. Bij een ETF wordt van jouw geld een stukje van heel veel bedrijven gekocht.

Zelf heb ik een aantal aandelen in Vanguard. Dit is een wereldwijde tracker dat geld in de grootste bedrijven van de wereld steekt. Zo heb ik door deze aandelen onder andere geld zitten in Facebook, Apple en Alphabet (Google). Dit zijn slechts enkele van de vele bedrijven dat in het Vanguard fonds zit.

Kwestie van rustig blijven

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je begint met beleggen dat je een bepaald risico loopt. Wees echter niet al te angstig als de koers even naar beneden gaat. Je kunt namelijk beter naar de lange termijn kijken en denken: het komt wel weer goed.

Aan het begin van de COVID-crisis zag ik de koersen flink zakken. In de tijd erna herpakte de economische markt zich en gingen de koersen uiteindelijk weer omhoog.

Een crisis kan juist een goed moment zijn om in te stappen. Zeker als de koersen laag staan. Het blijft natuurlijk speculeren, maar je kunt een leuke winst halen als het aandeel weer meer stijgt.

Als ik het kan, dan kan iedereen het!

Ik ben een vrij nerveus persoon en ik vind het spannend om controle uit handen te geven. Mede daardoor dacht ik altijd dat beleggen niets voor mij is weggelegd. Zeker ook omdat er een stukje risico bij zit en dat maakt het wel spannend.

Ik ben begin 2020 begonnen met beleggen door het kopen van ETF’s in VWRL. Ik doe dit door middel van DEGIRO en tot nu toe heb ik niet mogen klagen. Het aandeel schiet lekker omhoog, wat het bijkopen van nieuwe trackers wat prijziger maakt. Maar goed je kunt niet alles hebben.

Ondanks dat ik niet veel uitgeef heb ik ook al een kleine 400 euro sinds augustus 2019 bij elkaar gesprokkeld in Peaks. Dit gaat gewoon lekker door, elke maand zet ik een vast bedrag opzij en de weinige transacties die ik doe zorgen ook dat dit potje beetje bij beetje wordt gevuld.

Het mooiste vind ik toch wel het ontvangen van dividend. Met het kleine portfolio wat ik tot nu toe bij elkaar heb gekocht zijn de bedragen wel laag, maar het is tot nu toe sowieso meer dan wat ik aan rente op mijn spaarrekening heb mogen ontvangen.

Credits foto: M. B. M.