Home » Beleggen » Het sneeuwbaleffect uitgelegd: ontdek de kracht van geld op geld
Sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect uitgelegd: ontdek de kracht van geld op geld

Het begint als een klein balletje sneeuw, maar hoe langer deze van de berg oprolt hoe groter deze bal zal groeien. Onderweg neemt het rollende sneeuwballetje namelijk steeds meer sneeuw mee. Uiteindelijk eindigt het met een hele grote bal. Dit is het sneeuwbaleffect.

Ook thuis kun je het sneeuwbaleffect op financieel vlak gebruiken. Zo kun je schulden aflossen en bijvoorbeeld een aandelenportfolio opbouwen.

Stel je toch geen hypotheek meer hoeft te betalen en ondertussen een passief inkomen ontvangt uit je beleggingen. Je bent dan in staat om minder te gaan werken of je kunt helemaal stoppen met werken. Dat is toch de ultieme droom?

Het sneeuwbaleffect bij het aflossen van schulden

Bij het aflossen van een schuld betaal je een bepaald bedrag. Gedurende een gezette looptijd los de lening uiteindelijk af. Dit doe je natuurlijk in een aantal afgesproken termijnen.

Op het moment dat je een extra inlossing doet, zal je termijnbedrag voor de aflossing (iets) gaan zakken. De lening zal daarom dus minder op je vaste lasten drukken, omdat het termijnbedrag lager is geworden.

Ga je structureel een extra bedrag aflossen, dan zul je zien dat de schuld sneller afgelost is. Bereken na de aflossing het verschil tussen het oude maandbedrag en het nieuwe lagere termijnbedrag. Dit verschil voeg je toe aan de structurele extra aflossing. Hierdoor creëer je een sneeuwbaleffect. De schuld wordt lager en het bedrag dat je extra aflost wordt dus hoger.

Het aflossen van meerdere schulden

Wanneer je meerdere schulden hebt kun je op deze manier een voor een alle leningen wegwerken. Je begint met de schuld die het hoogste rentepercentage heeft. Deze kost je namelijk het meeste geld. Dus kies bijvoorbeeld eerst voor het aflossen van een creditcardschuld en vervolgens voor bijvoorbeeld een studieschuld.

Je gaat dan extra aflossen, het maand bedrag wordt lager het bedrag van de extra aflossing zal groter worden. Als de lening is weggewerkt, dan pak je het bedrag dat je betaalde om weer extra af te lossen op de volgende schuld. En hierbij herhaal je hetzelfde truukje.

Als laatste kun je gaan beginnen met het extra aflossen op de hypotheek. Wanneer als je schulden zijn afgelost ga je geld overhouden. Dit geld kun je bijvoorbeeld weer gaan gebruiken om te gaan sparen.

Sneeuwbaleffect bij dividend (beleggen)

Je kunt ook je vermogen laten groeien door te gaan beleggen. Met de huidige spaarrentepercentages zal het rente-op-rente effect lager zijn. Dus door te gaan beleggen haal je mogelijk een hoger rendement op je geld. Bovendien keren de meeste bedrijven dividend uit.

Dit dividend kun je vervolgens gebruiken om nieuwe aandelen bij te kopen. Hoe meer aandelen je hebt hoe hoger het dividend zal zijn.

Als je structureel aandelen of ETF’s bij koopt, dan zul je zien dat het dividend dat je krijgt steeds meer gaat groeien. Op een gegeven moment is het bedrag zo hoog dat je ervoor kun kiezen om ervan te leven. Je hebt dan als het ware een passief inkomen gegenereerd.

Financieel onafhankelijk worden

Als je het goed aanpakt dan kun je het sneeuwbaleffect gebruiken om je schulden sneller af te lossen. Hierbij kun je ook beginnen met het extra aflossen op je hypotheek. Door een lagere schuldenlast zul je op den duur dus meer geld overhouden.

Dat geld kun je vervolgens gebruiken om te gaan beleggen. Door je portfolio goed te laten groeien door eigen geld en de ontvangen dividend zul je na verloop van tijd genoeg binnenhalen om van te leven. Door te leven van dit ‘passieve inkomen’ ben je in staat om je vaste baan op te zeggen of je kiest ervoor om minder te gaan werken.

Het eindresultaat is simpel gezegd dat je financieel onafhankelijk bent geworden. Hoe lekker is dat!