Home » Sparen » Een passief inkomen genereren: een complete gids
Een passief inkomen genereren

Een passief inkomen genereren: een complete gids

Naast het inkomen uit bijvoorbeeld werk is er ook de mogelijkheid om een passief inkomen te genereren. Dit inkomen komt voort uit werk dat je eenmalig hebt uitgevoerd en vervolgens periodiek binnenkomt.

Allereerst: voor elke vorm van een passief inkomen is een tijdsinvestering nodig. Je moet er dus iets voor doen, voordat het zijn vruchten af begint te werpen. Voor sommige vormen moet je zelfs een investering in de vorm van geld doen.

Maar als het werk dat je hebt gedaan eenmaal begint te werken dan is er de kans dat je een extra inkomstenbron hebt.

Waarom een passief inkomen genereren?

Een van de grootste redenen om een dergelijk inkomen te genereren is de weg naar financiële onafhankelijkheid. Je wilt de maandelijkse vaste lasten verlagen en ondertussen sparen. Door een extra inkomen te genereren zorg je er uiteindelijk voor dat je meer kunt sparen of dat je extra geld hebt om bijvoorbeeld een schuld te verlagen.

Het aanboren van meerdere inkomstenstromen zorgt er daarnaast voor dat je meer geld binnenkrijgt en dus sneller onafhankelijker wordt.

Het inkomen is passief omdat je er niet actief mee bezig bent. Met een vaste baan ben je elke werkdag bezig met het verrichten van werk en dat is dus een actief inkomen. Bij een passief inkomen investeer je eenmalig tijd om het inkomen te genereren. Natuurlijk ben je erna ook nog wel mee bezig om te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen.

Voorbeelden van passief inkomen

Er zijn een aantal voorbeelden te bedenken voor het genereren van een passief inkomen. Zo kun je een ebook schrijven over iets waar je goed in bent. Je schrijft dit eenmalig en met een beetje geluk verkoopt het goed en heb je een extra inkomstenbron.

Je kunt ook een appartement of woning kopen, opknappen en verhuren. Op deze manier krijg je elke maand een bepaald bedrag binnen. Dat bedrag kun je ook zien als inkomen.

Zo zijn er vele vormen waarmee je een extra inkomen kunt genereren, maar waarvoor je niet continu actief bezig hoeft te zijn.

Zijn er risico’s?

In principe investeer je bij het genereren van een passief inkomen wat tijd en mogelijk een klein bedrag. Het doel van deze investering is om het terug te verdienen. Bij het investeren is er altijd een risico en dat is dat het zijn vruchten niet af gaat werpen. Zo kun je geld steken in aandelen en vervolgens klapt de hele economie in elkaar, dan ben je dus de investering kwijt.

Als je wekenlang bezig bent met het schrijven van een boek, dan loop je het risico dat deze niet verkocht wordt. Je hebt daardoor dus voor niets je tijd geïnvesteerd. Dat is dus het mogelijke risico.

Een positief risico is dat je iets met succes hebt opgezet en dat je daardoor dus meer tijd moet steken om er mogelijk nog meer inkomen uit te kunnen halen. In het meeste gunstige geval moet je een vaste baan opzeggen en wordt je passief inkomen dus een actief inkomen.