Stoppen met werken, terwijl er toch geld blijft binnenkomen. Het klinkt als de ultieme droom en daardoor dus waarschijnlijk onmogelijk. Toch is niets minder waar. Je kunt namelijk een financieel onafhankelijk leven voor elkaar krijgen.
Niets in het leven komt vanzelf aanwaaien. Wil je dus echt gaan voor een levensstijl zonder een vaste baan en zonder vaste lasten, dan zul je hier wel wat voor moeten doen. Het vergt dus wat offers, tijd en inspanning, maar uiteindelijk kun je er de vruchten van plukken.
Inhoudsopgave
Start met minder uit te geven
Wil je meer geld per maand overhouden, dan is het vooral zaak om minder uit te geven. Breng daarom in kaart waar je geld daadwerkelijk naartoe gaat. Zo heb je namelijk het onderscheid in de terugkomende vaste lasten en de misschien niet zo noodzakelijke uitgaven.
Onder de eerste categorie zie ik vooral de energierekening, verzekeringen en dergelijke. Onder de tweede categorie vallen onder andere etentjes, abonnementen en andere niet direct-noodzakelijke uitgaven.
Schrap de niet direct-noodzakelijke uitgaven
Probeer inzichtelijk te krijgen welke uitgaven niet altijd op een vast moment terugkomen. Meestal zijn dit de abonnementen, de impuls-aankopen en andere zaken zoals etentjes of een drankje doen met iemand.
Het zijn over het algemeen uitgaven die mogelijk een soort van vorm in ontspanning geven, maar eigenlijk niet perse hoeven. Neem nu bijvoorbeeld een abonnement op een bepaald tijdschrift. Deze hoeft niet perse noodzakelijk te zijn. Waarom heb je het abonnement eigenlijk en lees je het eigenlijk wel?
Als je deze vraag voor jezelf positief kan beantwoorden, dan houdt je het abonnement aan. Maar meer waarschijnlijk zit het antwoord in een vorm van gewenning. Hierdoor houdt je het dus eigenlijk aan in de hoop dat je de eerstvolgende editie wel gaat lezen.
Impuls-aankopen zijn nog wat lastiger. Want het vergt namelijk bovendien wat meer discipline. Belangrijk is om jezelf af te vragen: heb ik dit wel nodig en zo ja waarom geef ik hier geld aan uit? Stel jezelf daarom dus een soort van grens. Als een aankoop boven een bepaald bedrag uitkomt, dan moet je er 24 uur over heen laten gaan voordat je het echt gaat kopen.
Ga voor het goedkopere alternatief
Verzekeringen en andere vaste lasten zijn het vergelijken zeker waard. Soms is er namelijk een goedkoper alternatief voor handen. Vooral op het gebied van energie. Er zijn namelijk mensen die elk jaar overstappen en daarbij de goedkoopste leverancier kiezen en daarbij bovendien een lekkere welkomstbonus voor ontvangen.
Ook voor verzekeringen geldt hetzelfde. Zoek eens in de zoveel tijd uit hoeveel je kwijt bent bepaalde verzekering en wat voor lager bedrag je mogelijk elders betaald. Elke euro die je kan besparen is er namelijk een.
Voor alle zaken is er meestal wel een goedkoper alternatief te vinden. Door dit in je achterhoofd te houden kun je geld besparen. Misschien kun je elders een telefonie abonnement afsluiten. Kan overstappen naar een andere internetprovider enkele euro’s per maand schelen.
Sparen voor een hoger eigen risico
Over verzekeringen gesproken. De zorgverzekering is een onderwerp dat elkaar jaar wel terugkomt. Je wilt de namelijk wel beste verzekering, maar het liefst wil je wel zo min mogelijk voor betalen.
Een manier om minder te betalen voor je zorgverzekering is het eigen risico verhogen. Door deze verhoging daalt je maandelijkse premie. Het bedrag wat je dus minder kwijt bent kun je vervolgens opzij zetten om een spaarpotje op te bouwen. In dit potje zet je het bedrag aan eigen risico opzij. In principe houdt je dus het bedrag opzij voor het geval dat.
Uiteindelijk betaal je een lagere premie en heb je toch het geld opzij gezet om de eerste klap van het eigen risico op te kunnen vangen. Als je jarenlang het spaarpotje niet hoeft aan te spreken, dan vallen je lasten dus mee en daardoor kun je meer sparen voor andere zaken.
Bouw een basisbuffer op
Een wasmachine die kapot gaat, een onverwachte rekening voor je huisdier. Het zijn uitgaven die er eigenlijk bij horen, maar die meestal als een verrassing komen. Om deze reden is het verstandig om een bepaalde basisbuffer op te bouwen. Hoe groot deze buffer moet zijn hangt totaal af van de situatie en de gezinssamenstelling.
Als je alleen bent, dan is een buffer van 1000 euro prima voor de ergste klappen. Met een auto in gedachte zou ik hier drie duizend euro bij optellen. En zo werkt het met een buffer. Bepaal een bedrag dat je achter de hand wilt houden en ga hier vervolgens voor sparen.
Als je onvoorzien je buffer moet aanspreken, dan vul je dit bedrag zo snel mogelijk aan. Op deze manier voorkom je dat er een halve rekening achterblijft die nog verder wordt aangebroken. Een buffer is een buffer en moet ten alle tijden de klappen kunnen opvangen.
Ga je schulden aflossen
Als je schulden hebt, dan is het verstandig om deze schulden zo snel mogelijk af te lossen. Minder leningen betekent namelijk ook minder aflossen. Dus het geld dat je dan overhoudt kun je mooi gebruiken om je dromen te realiseren.
De laatste lening die ik zou aflossen is de hypotheek. Deze vormt namelijk de grootste post op de vaste lasten. Stel je toch eens voor dat je geen 900 euro per maand aan hypotheek moet betalen en dit bedrag dus overhoudt.
Investeer je geld
Op een bepaald moment ben je op het punt aangekomen dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt. In dat geval kun je ervoor kiezen om het geld wat je maandelijks overhoudt te investeren.
Je investeert het geld met als doel om er rendement op te maken. Wat je wilt is dat het geld voor je gaat werken en daardoor dus meer waard gaat worden.
Het investeren van je geld kan op veel manieren:
- Verduurzamen van je huis
- Beleggen in aandelen
- In een tweede woning
Verduurzamen van je huis
Het verduurzamen van je huis kan op verschillende manieren. Plaats zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. Vervang je CV-ketel door een warmtepomp. In plaats van normale radiatoren kun je gebruik maken van infrarood panelen. Het zijn allemaal manieren om je huis te verduurzamen.
Door al deze maatregelen kun je de energierekening omlaag brengen en ook dat zorgt er weer voor dat je weer geld kunt overhouden.
Beleggen in aandelen
Je kunt je geld bijvoorbeeld in aandelen steken. Op deze manier maak je mogelijk een hoger rendement dan wat je met sparen kunt doen. Als kiest voor de zogeheten dividendaandelen, dan krijg je periodiek een klein bedrag.
Door het geld te investeren met de intentie om er rendement op te maken zorg je er dus voor dat je geld voor je gaat werken en dus meer waard wordt.
Wanneer je goed in aandelen belegt en kiest voor dividendaandelen, dan kun je dus een passief inkomen genereren zonder hier verder heel veel voor te doen. Het dividend kun je weer gebruiken om nieuwe aandelen van bij te kopen en zo creëer je een sneeuwbaleffect.
Beleggen in vastgoed
Een andere manier is je geld steken in een tweede woning. Deze kun je vervolgens verhuren en daarmee genereer je weer een extra inkomen.
Natuurlijk kan die tweede woning ook een vakantiebungalow zijn die je in drukke periodes verhuurt. Het voordeel hiervan is dat je ook zelf kunt genieten van de bungalow op de tijdstippen dat je deze niet verhuurt.
Je bent weliswaar geld kwijt in het onderhouden van de woning, maar je verdient dit bedrag en je investering op den duur weer terug door de huurinkomsten die maandelijks binnenkomt.
Verdien een passief inkomen
Als je financieel onafhankelijk wilt worden, dan is het verstandig om een passief inkomen op te bouwen. Dit inkomen kan bijvoorbeeld bestaan uit inkomsten uit aandelen of uit het verhuren van van een tweede woning.
Een passief inkomen is geld dat je ontvangt zonder daar direct hard voor te werken. Het kan wel zo zijn dat je hard heb moeten werken om het passieve inkomen zeker te stellen. Een voorbeeld van passief inkomen kunnen de inkomsten zijn uit een ebook dat je hebt geschreven en verkoopt aan mensen.
Je hebt een bepaalde hoeveelheid werk moeten verrichten, maar als dat werk eenmaal is voltooid dan blijven de euros binnenstromen. Zo werkt het met passief inkomen.
Het is overigens een illusie om te denken dat je door weinig inspanning veel passieve inkomsten kunt genereren. Voor elk beetje moet je ook wat werk verzetten. Of het nu gaat uit het zoeken van aandelen om in te investeren of een product dat je eenmalig maakt met de intentie hier een bepaald bedrag mee te verdienen. Het feit blijft dat sowieso wat tijd moet investeren en misschien zelfs een klein bedrag moet steken in de opmaak van dat waarmee je wilt verdienen.
Financieel onafhankelijk
Er komt een moment dat al je investeringen zijn vruchten gaat afwerpen. Je begint structureel geld over te houden. Eigenlijk hoef je er niet zoveel voor te doen. Het feit dat je schulden en dus ook je hypotheek niet meer drukt op je inkomsten is een goed teken.
Je houdt dus continu geld over, keer op keer. Helemaal mooi is het wanneer je (ook) een bron van passieve inkomsten hebt gerealiseerd. Hierbij komt het geld binnen zonder dat je er echt iets actiefs voor hoeft te doen.
Om een lang verhaal kort te maken. Je verdient geld, maar bent bijna geen geld meer verschuldigd. Als dat het geval is, dan kun je jezelf in feite financieel onafhankelijk noemen.