Home » Duurzaam » Organisch afval composteren: Zet deze groene en duurzame stap
Composteer zelf je organisch afval en verrijk je tuin met goede voeding

Organisch afval composteren: Zet deze groene en duurzame stap

Composteren is een eenvoudige en effectieve manier om organisch afval om te zetten in waardevolle meststof voor je tuin en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere levensstijl. Door organisch afval te recyclen en te composteren, verminder je niet alleen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, maar creëer je ook een rijke, voedzame bodemverbeteraar voor je planten.

In dit artikel zullen we je laten zien hoe je kunt beginnen met composteren en welke voordelen het biedt voor zowel het milieu als je tuin.

Waarom zou je moeten composteren?

Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken waarom compostering zo belangrijk is:

 1. Vermindert afval: Door organisch afval te composteren, verminder je de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat. Dit helpt om overvolle stortplaatsen te voorkomen en vermindert de druk op het milieu.
 2. Verrijkt de bodem: Compost is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor de bodem. Het verbetert de bodemstructuur, verhoogt het vermogen om water vast te houden en bevordert de groei van gezonde planten.
 3. Bespaart geld: Door je eigen compost te maken, hoef je minder meststoffen en bodemverbeteraars te kopen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn.
 4. Milieuvriendelijk: Compostering vermindert de behoefte aan chemische meststoffen en vermindert de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas, op stortplaatsen.

Hoe begin je met composteren?

Nu je begrijpt waarom compostering zo waardevol is, laten we eens kijken hoe je zelf kunt beginnen:

1. Kies de juiste locatie

Kies een geschikte locatie voor je composthoop of -bak. Een zonnige plek met goede luchtcirculatie is ideaal.

2. Verzamel organisch afval

Begin met het verzamelen van organisch afval in je keuken en tuin. Dit omvat groente- en fruitresten, koffiedik, eierschalen, tuinafval, bladeren en gemaaid gras.

3. Voeg bruin en groen materiaal toe

Composteren draait om balans. Voeg bruin materiaal toe, zoals gedroogde bladeren, stro of karton, om koolstof toe te voegen. Groen materiaal, zoals keukenafval en gemaaid gras, levert stikstof.

4. Houd het vochtig en goed belucht

Zorg ervoor dat je composthoop vochtig blijft, maar niet doorweekt. Af en toe omscheppen bevordert de beluchting en versnelt het composteringsproces.

5. Geduld hebben

Compostering kost tijd. Afhankelijk van de omstandigheden kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat je compost klaar is.

Wat kun je composteren?

Je kunt veel verschillende materialen composteren, waaronder:

 • Groente- en fruitresten
 • Koffiedik en theezakjes
 • Eierschalen
 • Tuinafval
 • Bladeren
 • Gemaaid gras
 • Gedroogde bladeren
 • Karton
 • Houtsnippers (klein formaat)
 • Kleine hoeveelheden papier

Wat kun je beter niet composteren?

Sommige materialen zijn niet geschikt voor compostering, zoals:

 • Vlees en zuivelproducten (kunnen ongedierte aantrekken)
 • Grote hoeveelheden vet of olie
 • Ziek plantmateriaal (om verspreiding van ziekten te voorkomen)
 • Grote takken (te langzaam om af te breken)

Conclusie

Composteren is een eenvoudige en effectieve manier om organisch afval te verminderen en tegelijkertijd je tuin te voorzien van waardevolle voedingsstoffen. Het is een duurzame stap naar een groenere levensstijl en een gezondere planeet.