Home » Besparen » 5 eenvoudige tips om energie te besparen
Bespaar op je energie rekening

5 eenvoudige tips om energie te besparen

Om geld te kunnen sparen moet je het ergens overhouden. Een manier hiervoor is door het besparen van energie. Door middel van deze 5 tips houdt jij op jaarbasis een leuk bedrag over, waardoor je meer kunt gaan sparen.

Elke maand geld overhouden door minder energie te verbruiken willen we allemaal. En eigenlijk hoef je daar geen al te gekke aanpassingen voor te doen. De meeste van de tips die ik hieronder benoem vergen een kleine investering of aanpassing van je routine. Bovendien heb je de investeringen binnen aanzienlijke tijd terugverdiend.

1. Zet je verwarming lager

We willen het al snel aangenaam hebben in huis en daardoor laten we de verwarming op volle kracht werken. Zolang het maar lekker warm is in huis, toch? Door je huis een graad minder te verwarmen bespaar je toch algauw een bedrag van 100 euro.

Ergens is het ook een stukje gewenning. Als we continu ons huis verwarmen op 20 graden, dan voelt een temperatuur van 19 graden ineens vrij koel. Maar probeer het eens uit en je zult zien dat het best goed is vol te houden.

Eventueel kun je het gevoel van de kou opvangen door een iets dikkere trui of vest te dragen. Daag jezelf ook zeker uit door te kijken hoever je kunt gaat. Als 19 graden aangenaam voelt, waarom niet 18,5 graden proberen. Het gaat misschien wat ver, maar als de temperatuur comfortabel genoeg is, waarom ook niet. Elke bespaarde euro is er weer een.

2. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent

Dan ben je thuis en staat de verwarming vol aan om het lekker aangenaam te hebben. Zie ook tip 1. Maar we kunnen eigenlijk maar op 1 plek tegelijkertijd zijn. Waarom zouden we dan alle andere vertrekken ook nog eens gaan verwarmen tot diezelfde temperatuur.

Als ik thuis ben dan probeer ik zo min mogelijk de bovenverdieping te verwarmen, want daar ben ik toch niet. Over het algemeen werk ik gewoon beneden in de woonkamer en op de momenten dat ik bijvoorbeeld een Zoom-meeting heb, ga ik boven zitten.

Ook als je gaat slapen is de lage temperatuur boven vrij eenvoudig op te vangen door het dekbek. Het is dus helemaal niet nodig om de slaapkamers tot temperatuur sauna te stoken. Eenmaal onder de dekens merk je daar toch niets van.

Om de warmte vast te houden is het wel verstandig om de deuren te sluiten. Hierdoor blijft de eventuele warmte beter binnen de ruimtes. Je kan bijvoorbeeld een deurdranger gebruiken om te zorgen dat deuren automatisch sluiten.

In de nacht gaat hier de temperatuur naar zo’n 16 graden, op deze manier stook ik niet onnodig en daarmee bespaar ik dus ook weer geld.

3. Douche iets korter

Eigenlijk vind ik dit wel een challenge. Ik houd namelijk van douchen en tijdens het moment dwalen mijn gedachten ook af naar van alles en nog wat. Het resultaat is dat ik uiteindelijk een luttele 15 minuten onder de warme douche sta.

Door juist korter te douchen bespaar je weer meer energie en natuurlijk ook water. Voor het besparen van water kan ik je gelijk een bonustip geven: schaf een waterbesparende douchekop aan en je bent helemaal duurzaam bezig. Een dergelijke douchekop betekent overigens niet dat je meteen langer moet gaan douchen.

Een manier om korter te douchen is het aanschaffen van een douchecoach. Dit kan een timer of een zandloper zijn. Deze stel je in op bijvoorbeeld 5 minuten en je moet dus zorgen dat je alles binnen die tijd hebt gedaan. Natuurlijk is dat niet onmogelijk, het is een kwestie van jezelf aanpassen. Op deze manier douche je korter en bespaar je dus water en energie en daarnaast houdt je ook weer meer tijd over. Eigenijk is het een win-win.

4. Vervang alle verlichting door LED-verlichting

Toegeven: LED verlichting is duurder dan gewone verlichting met gloeilamp, maar het geld dat je uitgeeft aan een LED-lamp verdien je terug in het verbruik en de tijd dat deze lamp meegaat. Het is dus een kleine investering, maar wel een goede en verstandige.

Een ledlamp verbruikt aanzienlijk minder energie dan een gloeilamp. En dit verbruik zie je weer terug op de energierekening. Per lamp zijn het kleine bedragen die je bespaart, maar als je meerdere lampen vervangt dan zie je het resultaat ook weer sneller terug.

Als je dan toch met verlichting bezig bent, dan nog een extra bonustip: verlicht alleen de ruimtes waar je bent. Het is zonde om een slaapkamer, badkamer of bijkamer te verlichten, terwijl je deze ruimte eigenlijk niet gebruikt.

5. Zet je CV-ketel op 60 graden

Een van de tips die ik recentelijk ontdekte is het instellen van mijn CV-ketel. Standaard wordt het water verwarmd tot 80 graden celsius. Je kunt je voorstellen dat het op deze temperatuur houden van het water de benodigde energie vereist.

Door de temperatuur lager in te stellen, bijvoorbeeld op 60 graden bespaar je weer een leuk bedrag. De temperatuur is namelijk goed genoeg om comfortabel te verwarmen en om te douchen.

Let er wel op dat het tapwater, dus het drinkwater niet onder de 60 graden uitkomt want dan neemt de kans op legionella weer toe en daar kun je behoorlijk ziek van worden.

Conclusie

Het zijn allemaal kleine tips en handelingen maar daarmee kun je mogelijk wel tot enkele honderden per jaar mee besparen. Deze besparing kun je weer steken in je spaarrekening. Of je gaat er mee beleggen zodat je er meer rendement mee kan maken.