Home » Besparen » Besparen in de badkamer: slimme tips voor de portemonnee
Tips om te besparen in de badkamer

Besparen in de badkamer: slimme tips voor de portemonnee

De badkamer is vaak een ruimte waar we ongemerkt veel water, energie en producten verspillen. Gelukkig zijn er talloze manieren om in de badkamer geld te besparen. Daarmee spaar je dus niet alleen het milieu, maar ook in je portemonnee.

In deze blogpost geef ik je een aantal slimme bespaartips voor in de badkamer die je eenvoudig in je dagelijkse routine kunt opnemen.

Bespaar water met efficiënte douchekop

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen in de badkamer is door te investeren in een waterbesparende douchekop. Deze vermindert namelijk de waterstroom zonder aan comfort in te leveren. Hiermee bespaar je bovendien niet alleen water, maar ook op de kosten van het verwarmen van dat water.

Rustig aan doen met de verwarming

Zeker in de winter is de badkamer een plek die redelijk koud is en je hebt dan snel de neiging om de ruimte te verwarmen. Doe het vooral rustig aan met de verwarming en zet deze niet onnodig aan, want een lege ruimte verwarmen kost ongemerkt toch wat energie. Probeer daarom dus onnodig energiegebruik te voorkomen.

Minimaliseer waterverspilling bij het tandenpoetsen

Tijdens het tandenpoetsen laten velen de kraan onnodig lopen. Besparen in de badkamer begint hier eigenlijk met een simpele gewoonte: draai de kraan dicht terwijl je poetst en spoel je mond met een beker water. Dit kleine gebaar kan een aanzienlijke hoeveelheid water besparen op de lange termijn.

Gebruik een timer in de douche

Het is gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen wanneer je onder de douche staat. Door een timer te gebruiken, kun je jezelf beperken tot een kortere douchetijd. Hierdoor verbruik je minder water en bespaar je weer op de kosten van het verwarmen van dat water.

Kies voor duurzame verlichting

Besparen in de badkamer begint met bewuste keuzes, zelfs wat betreft verlichting. Vervang gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze gaan langer mee en verbruiken minder energie, waardoor je niet alleen de planeet, maar ook je energierekening spaart.

Herbruikbare producten voor een groenere badkamer

Een bespaartip die zowel het milieu als je budget ten goede komt, is overstappen op herbruikbare producten. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare scheermessen en navulbare zeepdispensers. Hiermee verminder je de hoeveelheid afval en bespaar je op de aanschaf van wegwerpproducten.

Efficiënt gebruik van verzorgingsproducten

Vaak gebruiken we meer shampoo, douchegel of tandpasta dan eigenlijk nodig is. Door bewust de juiste hoeveelheid te gebruiken, verminder je niet alleen je uitgaven aan deze producten, maar draag je ook bij aan het verminderen van de productie en het verpakkingsafval.


Besparen in de badkamer is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen financiën. Door bewuste keuzes te maken en kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse routine, kun je een positieve impact hebben op zowel je leefomgeving als je budget.

Kies vooral voor duurzame oplossingen en geniet van een eco-vriendelijke badkamer ervaring. Besparen in de badkamer is dus niet alleen een verantwoorde keuze, maar ook een slimme.

Credits foto: kevin Baquerizo on UnsplashGeef een reactie