Bij het opzij zetten van je geld zijn er verschillende opties voor spaarrekeningen. De ene rekening heeft mogelijk een betere rente dan de andere. Maar er is nog een factor waar je naar kunt kijken: duurzaamheid. Maar wat is duurzaam sparen eigenlijk?
Wat er doorgaans gebeurd met je spaargeld is dat de bank deze investeert om daar op zijn beurt geld mee te verdienen. Hierdoor loopt de bank risico en voor dat stukje risico ontvang je als spaarder een vergoeding: de welbekende spaarrente.
De zaken waar de bank feitelijk gezien jouw geld in investeert bepalen ook het rendement voor de bank. Je kunt je voorstellen dat bepaalde zaken best goed geld opleveren, maar niet echt een maatschappelijk draagvlak hebben. Hierbij kun je denken aan investeringen in wapens.
Wat je dus eigenlijk wilt is dat je geld op een goede, verantwoorde en duurzame wijze wordt geïnvesteerd. Hier wordt de wereld namelijk een stukje beter van. En zoals het gezegde luidt: alle beetjes helpen.
Wat gebeurt er bij duurzaam sparen?
Bij het duurzaam sparen zullen de banken jouw geld investeren in projecten die duurzaam zijn en daardoor dus goed zijn voor het milieu, het klimaat en dus de wereld. Zo kan de bank bijvoorbeeld geld steken in energieprojecten voor de opzet van windmolenparken.
De bank zal jouw geld en het geld van de spaarder dus op een goede manier aan het werk zetten. Met als resultaat een mindere belasting van het het klimaat en daardoor blijft er een mooiere omgeving achter voor de volgende generatie.
Kun je overal duurzaam sparen?
Enkele voorbeelden van duurzame banken zijn de ASN bank en Triodos. Deze banken hebben een maatschappelijk en duurzaam karakter. Ze zullen jouw geld bijvoorbeeld gebruiken om projecten op te starten die groene energie op te wekken.
Door het klimaatbewustzijn en de globale doelen die gesteld zijn om het klimaat minder te belasten komen ook de grotere banken, zoals ING, ABN AMRO en de Rabobank, met zogeheten groene spaarrekeningen. In sommige gevallen zijn dit zogeheten deposito’s waarbij je geld voor bepaalde tijd vast komt te staan. Je kan deze periode niet bij je geld, maar de beloning, dus de rente ligt wel iets hoger dan een doorsnee spaarrekening.
Wat levert duurzaam sparen op?
Nu je weet wat duurzaam sparen oplevert kun je jezelf afvragen wat levert me dit nu eigenlijk op. Is er een voordeel ten opzichte van andere banken. Allereerst is het belangrijk om te weten dat anno 2021 de rentepercentages bedroevend laag zijn. Je spaart dus eigenlijk vooral voor eigen geweten.
Onder de streep levert het duurzame karakter van een dergelijke bank of spaarproduct een betere en schonere wereld op. Een bank zoals ASN of Triodos zal niet snel investeren in bijvoorbeeld chemische bedrijven. Door jouw geld voor deze banken beschikbaar te stellen, dus door middel van zo’n spaarrekening, zorg je er dus voor dat duurzame projecten uitgevoerd kunnen worden.
Het levert jouw niet meteen iets op, maar de volgende generaties kunnen er uiteindelijk de vruchten van gaan plukken.