Home » Sparen » De spaarchallenge, een goed voornemen voor het nieuwe jaar

De spaarchallenge, een goed voornemen voor het nieuwe jaar

Met een nieuw jaar in het verschiet is het weer tijd voor de welbekende goede voornemens. Denk aan: meer bewegen, minder eten en misschien wat meer geld sparen. Tijd om jezelf in januari eens goed uit te dagen met een spaarchallenge.

Deze uitdaging is een leuke motivator om wat extra geld opzij te zetten. Zeker als je doorgaans al wat moeite hebt met de discipline om geld te sparen.

Als we kijken naar het totaalbedrag van een kleine 500 euro dat je hiermee spaart dan is er kans dat je wat andere dingen moet laten om het einddoel te halen. Daag jezelf daarom vooral uit om eens te kijken hoe lang je het volhoudt en wat je eventueel moet schrappen richting het einde van de maand.

Lukt het je niet met een euro, probeer dan eens met bijvoorbeeld 10 eurocent. Of ga uit van een halve euro. Het gaat er vooral om dat je elke dag een bedrag opzij zet gedurende deze spaarchallenge.

Het begint met een simpele storting van 1 Euro

De spaarchallenge begint op de eerste dag van het nieuwe jaar. Je zet dan één euro opzij. Dit voelt aanvankelijk als een klein bedrag maar je laat het nu elke dag met 1 euro groeien. Dus op 2 januari wordt dat dus 2 euro en de dag erna 3 euro. De dag is dus eigenlijk het bedrag dat je dan opzij zet.

Kracht van voortgang: dagelijkse toewijding

Wat deze spaarchallenge zo leuk maakt, is de opbouwende aard ervan. Elke dag wordt het bedrag je dat opzij zet groter. Dit laat niet alleen je spaarrekening groeien, maar het versterkt bovendien ook je toewijding. Het is misschien zelfs wel een dagelijkse herinnering aan je financiële doelen en het bewijst dat consistente inspanningen leiden tot tastbare resultaten.

Ontdek de magie van gewoontevorming

Deze spaarchallenge gaat daarom niet alleen over het opbouwen van een spaarpot; het draait daarnaast ook om het creëren van goede gewoonten. Door elke dag bewust geld opzij te zetten, train je jezelf in financiële discipline. Het vormt daarmee een gewoonte die je niet alleen in januari, maar gedurende het hele jaar kunt volhouden. Natuurlijk kun je elke maand weer met 1 euro beginnen.

Geen uitzonderingen, geen uitvluchten

Wat deze uitdaging extra uitdagend maakt, is het gebrek aan uitzonderingen. Of het nu regent of de zon schijnt, op goede of minder goede dagen, je weet gewoon wat je opzij moet zetten. Het leert je daardoor de waarde van consistentie en vastberadenheid, eigenschappen die van onschatbare waarde zijn in elk aspect van het leven.

Eind januari: vier je succes!

Wanneer januari ten einde loopt, zul je versteld staan van het resultaat van je toewijding. Op 31 januari heb je niet alleen een feestelijke sfeer gecreëerd, maar ook een spaarbedrag van 496 euro opgebouwd. Dat is geld dat je kunt gebruiken om jezelf te trakteren, een financieel doel te versterken of zelfs als startkapitaal voor verdere besparingen en investeringen.


Kortom, deze spaarchallenge is niet alleen een kans om je financiële situatie te verbeteren, maar ook een reis van zelfontdekking en vastberadenheid. Begin het jaar met een financiële boost en ontdek de vreugde van het zien groeien van je spaarpot, dag na dag. Ben jij klaar voor de uitdaging? Let’s go!

Credits foto: Ian Schneider on Unsplash