Het is een veelvoorkomend onderwerp de laatste tijd: stijgende gasprijzen. Er zijn veel mensen die er mee te maken gaan krijgen en dus meer gaan betalen voor de energie rekening.
We zijn eigenlijk best wel afhankelijk van gas. We gebruik het namelijk ondere andere om ons huis te verwarmen, om te koken en het is ook wel fijn om lekker warm te douchen. Je kunt je dus voorstellen dat bij een stijgende gasprijs bij veel gebruik een alsmaar grotere kostenpost gaat worden. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld bij een langere koude winter of bij een kortere maar extremere koude winter.
Toch kun je door bewuster om te gaan met energie en door wat maatregelen in huis besparen op het gebruik van gas. En besparen betekent in dit geval geld overhouden. In dit stuk geven we 5 tips om het verbruik wat te temperen. Sommige zijn eenvoudig uit te voeren, enkele anderen zijn voor gericht op de langer termijn.
Allereerst wat is er aan de hand?
Omdat er al een tijdje een transitie gaande is om van gas naar elektrisch over te stappen, worden de prijs van gas beetje bij beetje verhoogd en ondertussen wordt de prijs van stroom beetje bij beetje verlaagd. Op deze manier worden we langzamerhand richting de overstap geleid. Want op een gegeven moment wordt het namelijk verleidelijk om de gasaansluiting af te sluiten.
Afgelopen winter was een voorbeeld van een koude winter en daarbij is meer gas verbruikt. De gasvoorraden in ons land zijn daardoor best wel geslonken. Bovendien is de gaskraan in Groningen dichtgedraaid en zijn we nu afhankelijk van andere leveranciers. Deze hebben de prioriteit echter weer in eigen land en het gevolg daarvan komt voor rekening van de gebruiker: de prijs voor gas gaat omhoog.
Gelukkig treft het niet iedereen, want je kunt de prijzen voor energie voor langere tijd vastzetten. Op deze manier heb je zekerheid en deze zekerheid kan voor een deel van de Nederlanders goed uitpakken. Loopt je energiecontract echter af of heb je een variabel tarief, dan ga je dat merken in de portemonnee.
1. Ga bewuster verwarmen
De meeste tips die je zo gaat lezen zijn eerder al beschreven. Zet de thermostaat eens iets lager. Dit kun je cold turkey doen door ineens van 20 graden naar 18 graden te gaan, maar je kunt het ook langzaam afbouwen. Begin eens met een halve graad en zak net zo lang tot het oncomfortabel wordt. Door je wat warmer te kleden wordt het makkelijker om jezelf te wapenen tegen de koudere temperatuur.
Door bovendien slimmer om te gaan met de thermostaat voorkom je onnodig gasverbruik. Verwarm dus alleen als je thuis bent en zet op de andere momenten de temperatuur op zo’n 15 graden. Verlaag bovendien de thermostaat een uurtje voordat je gaat slapen. Het kan misschien zelfs handig zijn om een Slimme Thermostaat aan te schaffen, deze regelt dit soort zaken al.
Voorkom tenslotte het onnodig verwarmen ruimtes waar je niet komt. Staat de verwarming altijd te loeien op de slaapkamers, terwijl je zelf beneden bent. Draai de kraan daar dan dicht. Houdt de deuren bovendien gesloten om de warmte eventueel vast te houden.
2. Ga isoleren
De grootste besparing kun je eigenlijk halen op het goed isoleren van je huis. Het vergt in de meeste gevallen wel een investering, maar deze verdien je op den duur terug in de vorm van een lagere rekening. Zo kun je het dak voorzien van isolatie of kun je kiezen voor spouwmuur isolatie. Optrekkende kou van de grond kun je tegengaan door het isoleren van je kruipruimte.
Eigenlijk heb je zo enkele relatief goedkope manieren om de warmte binnen te houden gedurende een koude periode.
Indien mogelijk kun je ook met de juiste beglazing besparen. Enkel glas betekent dat warmte eenvoudig ontsnapt. Dit voorkom je met dubbel glas en er is zelfs HR++ glas voor het optimaal vasthouden van de warmte. Mocht dit allemaal niet mogelijk zijn, dan is het plaatsen van een isolerende folie een goed alternatief.
3. Kies voor radiatorfolie
Door het plaatsen van radiatorfolie weerkaatste de warmte weer terug de ruimte in en zo voorkom je dat deze weglekt via de muren naar buiten. Het plaatsen van dergelijke folie is een eenvoudige klus en bovendien een relatief lage investering.
Er zijn ook ventilatoren te verkrijgen die je onder de radiator kunt plaatsen. Deze blazen de warme lucht omhoog en op deze manier is de ruimte sneller verwarmt.
4. Verwarm bewuster bij het koken
Het beste kun je natuurlijk koken op een elektrisch fornuis. Als dat niet mogelijk is dan kun je beter bewuster gaan koken. Gebruik kleinere pannen voor kleinere hoeveelheden. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt bij het koken, want het verwarmen van grotere hoeveelheden water betekent namelijk langer verhitten.
Probeer altijd te kiezen voor het alternatief, dus verwarm water met een waterkoker in plaats van op het fornuis. Zo hoef je minder lang het gasfornuis te gebruiken.
5. Voorkom tocht en koude lucht van buiten
De laatste tip is om naden en kieren goed te dichten. Zo voorkom je dat koude tocht naar binnen trekt, waardoor je dus meer moet stoken om het aangenaam te krijgen. Plaats daarom tochstrips bij de deuren en dicht kieren bij de ramen. Het is een kleine investering, maar maakt je huis weer aangenaam om in te verblijven.
Hopelijk is het maar voor even…
De overheid is voornemens om huishoudens te compenseren, dit zal het leed wat verminderen. Daarnaast is er de hoop dat de gasvoorraden snel weer aangevuld worden, waardoor de prijzen weer zullen zaken. En ook de levering van buitenlands gas zal langzamerhand weer op het oude niveau terugkeren.
Wellicht is de winter minder heftig dan vorig jaar, waardoor we minder hoeven te stoken. Hier is in ieder geval goede hoop dat deze hogere gasprijzen slechts voor een kortere periode zullen zijn en dat het volgend jaar wat betaalbaarder wordt.
In ieder geval is het aan te bevelen om te kijken op welke punten jij je huis kunt isoleren, zodat het op korte termijn de pijn kan verzachten en dat het volgend jaar weer geld gaat opleveren.