Onderweg naar je werk even stoppen om een beker koffie-to-go te halen. Of even bij het tankstation een belegd broodje halen. Dit zijn twee kleine voorbeelden van de latte-factor.
Het is best wel verleidelijk om tijdens je dagelijkse reis naar school of je werk even snel wat te drinken en te eten te kopen. Zo’n uitgave kost je misschien een paar euro en daardoor merk je er waarschijnlijk niet veel van. Dit ongemerkte geldt zeker als je de transactie doet met de bankpas, want daardoor wordt het minder tastbaar.
Als je elke dag drie euro uitgeeft aan een kopje koffie of iets anders te drinken, dan telt dit op termijn best wel op. Per maand loopt dit al op naar een bedrag van rond de 90 euro. Best wel een flink bedrag voor iets dat je eigenlijk niet perse had hoeven kopen.
Wat is de latte-factor?
Het gaat natuurlijk niet alleen om dat kopje koffie. De latte-factor is het idee dat mensen continue opzoek zijn naar het goedkoopste alternatief voor bijvoorbeeld een verzekering of hypotheek. Er wordt hiermee veel tijd gespendeerd aan het uitzoeken van de goedkoopste aanbieder.
Het zoeken naar manieren om geld te besparen staat vervolgens haaks op dat wat wordt gedaan aan de andere kant. Terwijl er in de maandelijkse lasten geld overblijft, worden deze vervolgens weer uitgegeven in de vorm van allemaal kleine uitgaven. Geld dat wordt gespendeerd aan kleine zaken waarvan wordt gevonden dat deze noodzakelijk zijn.
De term latte-factor is overigens bedacht door de Amerikaanse auteur David Bach, dat een boek heeft geschreven over het weglekken van geld. Het begrip is geïnspireerd aan de vele duizenden bakken koffie die dagelijks door ketens als Starbucks worden verkocht.
Hoe kun je het weglekken voorkomen?
Het meest simpele antwoord is door de uitgaven niet te doen. Je kunt de to go koffie bijvoorbeeld vervangen door koffie die je van thuis uit meeneemt. Daarvoor hoef je slechts eenmalig een geschikte beker aan te schaffen en daar heb je jaren lang plezier van.
Zorg dat je van te voren hebt gegeten en gedronken, dan is de verleiding kleiner. Je kunt jezelf natuurlijk ook uitdagen door het bespaarde geld opzij te zetten. Gebruik hiervoor een apart potje en je ziet dat het bespaarde bedrag op termijn best aanzienlijk is.
Maak het latte-factor ‘probleem’ inzichtelijk
Pak het overzicht van je bankrekening er bij en schrijf elke kleine uitgave die je hebt gedaan op. Op deze manier wordt de hoeveelheid spontane uitgaves zichtbaar en kun je zelfs uitrekenen wat al die kleine dingen je in totaal hebben gekost.
Wil je toch af en toe kunnen genieten van een koffie to go of een lekker belegd broodje, dan kun je overwegen om jezelf wat zakgeld te geven. Pin dit geld van tevoren en betaal de kleine dingetjes met cash. Op deze manier weet je ook wanneer het bedrag dat je ervoor hebt gereserveerd op is.