Home » Besparen » Geld besparen in de keuken: budgetvriendelijke tips
Tips om geld te besparen in de keuken

Geld besparen in de keuken: budgetvriendelijke tips

Met de stijgende kosten van levensonderhoud is het vinden van manieren om geld te besparen in de keuken een slimme zet. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of net begint met koken, er zijn diverse strategieën om je uitgaven te verminderen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van je maaltijden.

In deze blogpost geef ik je handige tips waarmee je geld kunt besparen in de keuken, zonder in te boeten aan smaak of voedzaamheid.

1. Maak een budgetvriendelijke boodschappenlijst

Een van de essentiële stappen om geld te besparen in de keuken begint bij het maken van een slimme boodschappenlijst. Zorg ervoor dat je focus legt op betaalbare, veelzijdige ingrediënten en vermijd impulsieve aankopen. Het is verleidelijk om te zwichten voor dure gourmetproducten, maar met een goed samengestelde lijst kun je zowel geld besparen als gevarieerde maaltijden bereiden.

2. Koop in bulk

Het kopen van producten in bulk is een effectieve manier om geld te besparen in de keuken. Essentiële droge ingrediënten zoals rijst, pasta, bonen en granen zijn vaak voordeliger wanneer je ze in grotere hoeveelheden koopt. Zorg ervoor dat je beschikt over voldoende opslagruimte en gebruik luchtdichte containers om de versheid te behouden.

3. Meal prepping voor efficiëntie

Een slimme strategie om zowel tijd als geld te besparen in de keuken is door aan meal prepping te doen. Bereid maaltijden voor de week voor, verdeel ze in porties en vries ze in. Dit minimaliseert voedselverspilling en voorkomt dat je naar dure afhaalmaaltijden grijpt op drukke dagen.

4. Duurzaam gebruik van restjes

Een duurzame stap die je kunt zetten in de keuken is het bewaren van kliekjes. Restjes hoeven namelijk niet saai te zijn. Transformeer daarom overgebleven groenten en andere restjes in smakelijke soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Op deze manier verspil je minder voedsel en houd je je keukenbudget onder controle.

5. Investeer in duurzaam keukengerei

Hoewel het in eerste instantie als een uitgave kan klinken, is het investeren in duurzaam keukengerei een slimme zet voor de lange termijn. Kwaliteitsvolle pannen, messen en keukengereedschap gaan namelijk langer mee en verminderen de behoefte aan frequente vervanging. Hiermee bespaar je uiteindelijk geld in de keuken op de lange termijn.

6. Kook slim en bewaar overgebleven kruiden en specerijen

Slim koken kan je veel geld besparen. Koop daarom geen kant-en-klare kruidenmixen, maar maak deze gewoon zelf. Gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je gerechten zonder extra kosten. Overgebleven kruiden en specerijen kunnen worden gedroogd of ingevroren voor later gebruik, waardoor je zowel verspilling als uitgaven minimaliseert.

7. Optimaliseer het gebruik van water

Bespaar niet alleen op voedsel, maar ook op je waterrekening. Laat de kraan vooral niet onnodig lopen, want zo verspil je water. Installeer daarnaast een perlator op de keukenkraan om precies de benodigde hoeveelheid water te gebruiken. Zo voorkom je verspilling en bespaar je op lange termijn op je waterkosten.

8. Gebruik de eco-stand van de vaatwasser

Een andere stap om dagelijks geld te besparen in de keuken is het gebruik van de vaatwasser. Moderne vaatwassers zijn vaak uitgerust met energiezuinige functies. Maak daarom gebruik van de eco-stand om zowel water als elektriciteit te besparen. Zorg er ook voor dat je de vaatwasser volledig vult voordat je hem aanzet om optimaal gebruik te maken van de energie-efficiëntie.


In de keuken geld besparen vereist wat planning en bewuste keuzes, maar de voordelen zijn de moeite waard. Door slim boodschappen te doen, in bulk te kopen, seizoensgebonden te kiezen en bewust om te gaan met restjes, kun je genieten van heerlijke maaltijden zonder de bank te breken. Implementeer deze tips en ontdek hoe een budgetvriendelijke keuken niet alleen mogelijk is, maar ook verrassend bevredigend.

Credits foto: Becca Tapert on Unsplash