Home » Besparen » Besparen op sporten: blijf fit met een beperkt budget
Sporten met een beperkt budget: zo bespaar je geld.

Besparen op sporten: blijf fit met een beperkt budget

Met het nieuwe jaar in het verschiet komen ook weer de goede voornemens. Heb je ooit gewenst meer te bewegen en tegelijkertijd geld te besparen? Ontdek hier hoe je op het sporten kunt besparen en toch fit wordt.

Tijdens de feestdagen wordt er meestal even niet op goede voeding gelet, en een overdaad aan eten kan natuurlijk net iets te veel zijn. Het nieuwe jaar is daarom voor velen een prima moment om te beginnen met meer bewegen en minder te eten.

Grote sportschoolketens spelen slim in op de goede voornemens en bieden volop abonnementen aan. Maar wat als je het geld niet wilt missen, bijvoorbeeld omdat je het niet hebt of juist wilt sparen?

In deze blogpost geef ik je enkele tips om zelf meer in beweging te komen en tevens geld te besparen op sport. En dat allemaal met een beperkt budget.

Heb je wel een sportschoolabonnement nodig?

De grote truc is natuurlijk om in te spelen op een bepaald sentiment met de aanbiedingen. Dit geldt dus ook voor een sportschoolabonnement. Jij wilt fitter worden, en de aanbieding past daar natuurlijk goed in. Belangrijk is om voor jezelf na te gaan of je de discipline kunt opbrengen om voor de lange termijn naar de sportschool te gaan. Zeker ook omdat een abonnement meestal geldt voor een lange periode.

Verder is het aan te raden om te kijken naar de alternatieven, want op deze manier kun je namelijk goed geld besparen op sport. Als jouw grootste reden is om vooral fit te worden, dan kan dit ook prima met beperkte middelen. Wil je wat kilo’s kwijtraken, dan kan dit ook prima zonder sportschool. Pas in dat geval jouw voeding aan en beweeg iets meer, en dan komt het vaak ook goed.

Het is aan jou om de juiste afweging te maken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik voldoende budget voor een abonnement?
  • Heb ik de discipline om langere tijd naar de sportschool te gaan?
  • Wat is eigenlijk mijn reden naar de sportschool te gaan?
  • Zijn er alternatieve manieren om meer in beweging te komen?

Ga naar buiten en begin met bewegen!

Wil je fitter worden en ook kilo’s kwijtraken, dan is beweging echt noodzakelijk. Hierdoor verbrand je calorieën en verbetert bovendien je conditie. Met binnen zitten red je het daarom helaas niet. Ga dus naar buiten en maak een wandeling. Stap op de fiets of begin met hardlopen. Het zijn drie activiteiten die je eenvoudig zelf kunt doen en waarvoor je geen grote investeringen hoeft te maken. Als je het goed aanpakt, bespaar je met deze manier van sporten ook nog eens geld.

Daag jezelf eens uit om elke dag zo’n 15 minuten te gaan wandelen. Ga je een boodschap bij de supermarkt halen, laat dan vooral de auto staan en stap bijvoorbeeld op de fiets. Je zult merken dat je op deze manier steeds fitter wordt.

Doe simpele oefeningen vanuit huis

Wil je echt niet naar buiten, dan zijn er thuis ook voldoende mogelijkheden om in beweging te komen. Begin de dag bijvoorbeeld door te planken, opdrukken of met buikspieroefeningen. Maak daar vooral een ritueel van, want zo wordt het een gewoonte.

Op YouTube zijn ook verschillende video’s te vinden met allerlei oefeningen die je thuis kunt doen. Heel eenvoudig en zeer laagdrempelig. Aangezien de filmpjes gratis te bekijken zijn, is dit ook een uitstekende manier om extra geld te besparen op sport.

Investeer het bespaarde geld in apparatuur

Wil je echt wat fanatieker gaan bewegen? Dan kun je het bespaarde geld investeren in apparatuur om zo thuis wat intensiever te kunnen sporten. Schaf bijvoorbeeld een hometrainer of roeimachine aan. Op deze manier kun je de simpele oefeningen die je thuis doet wat uitbreiden. Natuurlijk moet je hiervoor wel de ruimte hebben, maar er zijn gelukkig ook compacte modellen te koop.

Door een kleine mini gym thuis heb je bovendien altijd de mogelijkheid om even te sporten. Daarnaast is het ook door de rest van het huishouden te gebruiken. Op deze manier sla je eigenlijk dus twee vliegen in één klap.

Wordt fit door gezonde voeding

Dit is niet zozeer een tip om echt te besparen op het sporten zelf, maar toch wil ik deze benoemen. Kies voor de juiste voeding. Ongezonde voeding past natuurlijk niet bij een gezonde leefstijl waarin sport centraal staat.

Wil je dus fitter worden, dan is het ook aan te raden om eens goed te kijken naar de voeding die je binnenkrijgt. Laat bijvoorbeeld alcohol een tijdje staan en pas daarnaast je dieet aan. Kies verder vooral voor pure en onbewerkte producten. Bewerkt eten bevat toevoegingen zoals bijvoorbeeld zout en suikers en deze hebben mogelijk weer invloed in hoe jij je voelt.


Zoals je kunt zien, zijn er verschillende manieren om geld te besparen op sporten. Het gaat eigenlijk vooral om de balans. Je kunt je natuurlijk vol overgave storten op fitness in de sportschool, maar er zijn altijd goedkopere alternatieven om te sporten. Naast het sporten is goede voeding ook van belang om je fitter te voelen.

Credits foto: Brian Wangenheim on Unsplash