Home » Duurzaam » Je tuin verduurzamen met deze 6 stappen
Tuin verduurzamen

Je tuin verduurzamen met deze 6 stappen

Een mooiere wereld, wie wil dat nu niet? Er is van alles te doen in en rondom het huis om onze planeet iets minder te belasten. Een van de zaken die we wel eens willen vergeten is de tuin. Met deze stappen kun jij eenvoudig jouw tuin verduurzamen.

Door middel van een aantal simpele stappen kun jij je steentje bijdragen aan een beter en duurzaam milieu. Het loont zich dus te moeite om je tuin te verduurzamen. En door het verduurzamen kun je weer een beetje besparen op je energienota. Alle kleine beetjes helpen om weer meer te kunnen sparen.

Plaats een regenton

Met een regenton van je het regenwater op. Het opgevangen water kun je vervolgens weer gebruiken om de planten water te geven. Het is echt een win-win situatie. Want regenen doet het in ons land toch wel en je verbruikt uiteindelijk minder kraanwater.

Er zijn overigens gemeenten die een subsidie geven aan mensen als deze de hemelwaterafvoer laten afsluiten van het riool. Dus je kunt een subsidie aanvragen en vervolgens plaats je onder elke regenpijp een regenton. Zo heb je een lekker voorraadje water voor de planten.

Maak je tuin groener

Een schutting is natuurlijk mooi, maar in sommige gevallen kun je ook kiezen voor een haag als erfafscheiding. Het is groener en er hoeft geen hout verzaagt te worden om de schutting te maken.

Sowieso maken planten je tuin aantrekkelijker en kunnen bomen voor een verkoelende schaduw zorgen in de zomer. En door veel planten in je tuin te hebben kan het regenwater makkelijker in de bodem zakken.

Groen in je tuin zorgt er dus voor dat de bodem het beter doet en het is daarnaast aantrekkelijk voor insecten en kleine vogeltjes. Bovendien geeft het je tuin een sfeervolle aanblik en dat maakt het gezelliger.

Zorg voor duurzame verlichting

Wil je echt helemaal ‘offgrid’ gaan in je tuin, dan is solar verlichting een goed alternatief. Een groot voordeel van dit soort verlichting is dat je geen kabels in je tuin hoeft aan te leggen.

Op goede zonnige dagen laadt je de solar verlichting op door de zon en ’s avonds heb je een mooi verlichte tuin.

Ga wel voor goede en kwalitatieve solar verlichting. Goedkope Aziatische verlichting loopt het risico om sneller kapot te gaan en moet je vervolgens dus weer gaan vervangen. Onder de streep is dat weer minder duurzaam.

Bij mij staat solar verlichting op de eerste plek als het gaat om het verduurzamen van mijn eigen tuin. De investering is relatief laag en het effect is een gezelligere tuin.

Hang een insectenhotel op

Insecten in je tuin zijn goed voor het tuinleven. Aantrekkelijke beplanting lokken bijen, vlinders en andere insecten naar je tuin en dat zorgt er weer voor dat alles goed wordt bestuift.

Door het ophangen van één of meerdere insectenhotels wordt je tuin aantrekkelijker voor insecten. Hierdoor lok je weer meer bijen en dat is weer goed voor dit bedreigde beestje.

Dus zet je tuin vol met vlinderstruiken en hang meerdere insectenhotels op. Dat maakt de bij weer blij.

Composteer je groenafval

Door je afval niet in de groencontainer te gooien, maar juist zelf te composteren zorg je voor minder ledigingen van je container. Daarnaast wordt het afval goed afgebroken in je eigen tuin. Uiteindelijk kun je de compost weer in de tuin gebruiken.

Je bent dus van je afval af en je maakt je tuin vruchtbaarder door eigen compost als mest te gebruiken. Verder hoef je minder afval te laten verwerken door het afvalbedrijf en dat is weer duurzaam. Win-win situatie dus.

Ik zou de composthoop wel op een schaduwrijke achter in je tuin plaatsen. Zo staat de zon er in de zomer niet vol op te bakken en voorkom je eventuele stankoverlast.

Weg met elektrisch gereedschap

Wil je echt next-level verduurzamen in je tuin, dan kun je ervoor kiezen om al het elektrische gereedschap te vervangen door niet-elektrische hulpmiddelen.

Als je een klein grasveldje hebt, dan werkt een handmaaier eigenlijk net zo goed. En een heg kun je ook snoeien met een een handsnoeischaar. Het is misschien wel iets meer werk en mogelijk ook wat fysieker qua inspanning.

Het is daarom dus een kwestie in hoe ver je wilt gaan met het milieuvriendelijker maken van je tuin. Alle kleine beetjes helpen natuurlijk.