Het leven duurzamer maken klinkt misschien als iets wat vrij moeilijk kan zijn. Echter beginnen grootste dingen altijd met de kleinste stapjes. Ik heb een aantal stapjes die je kunt zetten om een duurzaam begin te maken. En van daaruit kun je gaan uitbouwen.
We leven in een wegwerp maatschappij waarbij vooral plastic veel wordt weggegooid. Gemiddeld wordt er hier in huis één zak vol plastic per week verzameld. Best wel een flinke hoeveelheid. Wat minder plastic zou in mijn optiek wel kunnen helpen bij een leven dat in in het teken staat van duurzaamheid.
Verduurzamen zal in ieder geval de komende jaren een hot topic blijven en er zijn veel plekken om te starten met het duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan de tuin.
Begin met duurzamer leven
Een duurzamer leven draagt in mijn ogen bij aan een beter klimaat en daardoor dus aan verminderde belasting voor onze wereld. Proberen dingen een tweede leven te geven voor zover dat mogelijk is is een goede stap in de juiste richting.
Ga dus voor spullen die juist langer meegaan of die gemaakt zijn gerecyclede materialen zoals plastic of papier. Probeer verder zo min mogelijk weg te gooien of waar mogelijk zelf een tweede leven te geven.
Ik heb in ieder geval drie stappen die je kunt zetten om je leven wat duurzamer in te richten. Het gaat eigenlijk vooral om een mindset en vooral om te kijken waar je zo min mogelijk afval produceert.
1. Gebruik een bamboe tandenborstel
Bamboe is een van de materialen die gebruikt wordt om het plastic te vervangen. Dit geldt ook voor tandenborstels, want daarvoor is een bamboe variant te verkrijgen. Zo’n tandenborstel is misschien wel iets duurder dan de doorsnee borstels, maar is wel een goede stap richting het duurzamer leven.
Zelf gebruik ik al een tijdje een bamboe variant om mijn tanden te poetsen en ik ben er erg blij mee. Bovendien gebruik ik de tandenborstel twee keer per dag, dus elke keer wordt ik herinnert aan de duurzame keuze die ik heb gemaakt.
Het mooie van bamboe is dat het gewoon verteert op het moment dat je het weggooit en daardoor heeft het weer een mindere belasting voor het milieu.
2. Stop met het kopen van voorverpakte voedingsmiddelen
In mijn ideale wereld past plastic eigenlijk niet meer in een leven dat alsmaar duurzamer moet zijn. Het is daarom wel jammer om te zien dat groenten en fruit nog steeds verpakt zit in plastic. Zo verkoopt de lokale supermarkt nog steeds paprika’s die per stuk in een plastic zakje zit. Bizar toch.
Natuurlijk is er een kleine nuance in bovengenoemde, want het plastic is wel biologisch afbreekbaar. Maar als consument zie je dat niet altijd terug. Wil je echt plastic voorkomen dan kun je beter naar de lokale weekmarkt gaan. Daar is de kans namelijk vrij groot dat de groenteboer geen voorverpakte levensmiddelen verkoopt.
Ga je toch liever naar de supermarkt en pak je doorgaans altijd zelf een zakje van de rol om bijvoorbeeld losse appels of tomaten in te doen? Tip: koop een herbruikbare zak. Deze kun je namelijk keer op keer gebruiken. Zo’n herbruikbare zak is bovendien bij de meeste supermarkten op de versafdeling terug te vinden.
3. Plak een nee-nee sticker op de brievenbus
Elke week worden er ladingen met folders door de brievenbus gedaan. Erg leuk misschien als je van folders houdt, maar de hoeveelheden ongeadresseerde folders en kranten zijn wel aanzienlijk. Niet veel later wordt het bovendien weer bij het oud-papier gegooid om vervolgens gerecyclet te worden.
Voor een duurzamer leven kun je beter een nee-nee sticker op de brievenbus plakken. Hiermee voorlaag je je jouw voetafdruk op het milieu. Denk maar eens wat er allemaal moet gebeuren om de folders op jouw deurmat te krijgen: het moet gedrukt worden, vervolgens gedistribueerd, daarna moet het weer ingezameld worden om het papier te kunnen recyclen.
Er zijn ook alternatieven voor de papieren folders. Wil je toch nog op de hoogte blijven van aanbiedingen? Over weg dan om een app waarmee je folders kunt bekijken te installeren. Of ga naar de website van de lokale buurtsuper om de weekaanbiedingen te bekijken.