Home » Sparen » Aan de slag met spaardoelen
Welk spaardoel kies jij?

Aan de slag met spaardoelen

Als je geld opzij gaat zetten, dan doe je dat meestal met een doel. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, een vakantie of een verbouwing. De reden waarom je spaart is dus je spaardoel.

Hoe weet je nu wat je spaardoel precies gaat zijn en wat nu als je meerdere doelen hebt?

Welke spaardoel kiezen?

Er is altijd wel iets om voor te sparen. In het begin kunnen dit kleine dingen zijn, zoals een laptop of een nieuwe fiets. Dat zijn waarschijnlijk de doelen die je vrij vlot kunt behalen.

Als je het groter aan wilt pakken, dan kun je gaan sparen voor een buffer om eventuele financiële klappen op te vangen. Durf zeker ook verder te kijken: wil je gaan verbouwen in je huis? Spaar daar dan voor.

Maak het doel concreet

Probeer vooral concrete spaardoelen te stellen. Een vaag doel is namelijk lastiger om te bereiken. Sparen voor het verbouwen van je huis klinkt leuk, maar wat ga je dan precies verbouwen? Het risico is dat er altijd iets bij komt en dat daardoor je doel alsmaar vooruit wordt geschoven.

Om het concreet te maken kun je beter zeggen: ik spaar om een badkamer te verbouwen. Verbind daar vervolgens een realistisch bedrag aan en je hebt een route.

Meerdere spaardoelen

Het kan zijn dat je meerdere spaardoelen hebt die je allemaal binnen een bepaalde termijn wilt halen. Wanneer het totaal van deze doelen valt binnen het bedrag dat je kunt sparen, is dat zeker geen probleem. Je verdeelt het spaarbedrag gewoon over de verschillende doelen.

Overigens is het tof om te weten dat de meeste banken de mogelijkheid bieden om zogeheten spaarpotjes aan te maken op de spaarrekening. Zo kun je voor elk doel dus een eigen potje halen. Op deze manier gaat het doel makkelijker leven.

Hoe ga je het spaardoel halen?

Als je een spaardoel hebt gekozen, dan is het tijd om concrete acties te plannen om dit doel te behalen. Allereerst kijk je hoeveel je elke maand kunt missen om opzij te zetten. Daarnaast ga je kijken binnen welke termijn je het eindbedrag wilt bereiken.

Door het bedrag dat je wilt bereiken te delen door het aantal maanden weet je in ieder geval wat je minimaal moet sparen. Als het bedrag dat je daadwerkelijk opzij kunt zetten lager is dan het minimale bedrag, dan zijn er twee opties. Je probeert meer geld opzij te zetten of je verruimt de termijn.

Het makkelijkste is natuurlijk om de termijn uit te breiden. Hierbij stel je dus de einddatum van het doel uit. Als dat geen optie is, dan moet je het bedrag dat je maandelijks gaat sparen ophogen.

Meer geld opzij zetten

Als je het bedrag gaat verhogen, dan kan dit betekenen dat je offers moet brengen om maandelijks meer geld over te houden. Het makkelijkste hierbij is het inperken van variabele uitgaven zoals minder uitgeven aan uitgaan of aan kleding.

Wanneer dat niet (meer) kan, zul je moeten kijken of je de vaste lasten kunt verlagen. Dus overstappen van energierekening, kiezen voor een goedkopere verzekering of het opzeggen van bepaalde abonnementen.

Het loont zich sowieso de moeite om eens in de zoveel tijd te kijken naar goedkopere alternatieven voor de vaste lasten. Door dit te doen houdt je mogelijk vaker geld over dat je vervolgens weer kunt sparen. Zo blijft dat balletje rollen.

Op naar het volgende spaardoel

En dan is het doel behaald. Super tof. Nu kun je gaan kijken naar het volgende spaardoel. Door van spaardoel naar spaardoel te werken houdt je meer grip over je geld en je weet waarvoor je spaart. Het kan natuurlijk dat je geen concreet doel hebt. Dan zet je het geld gewoon opzij en kun je het later weer inzetten voor een bepaald doel.

Je kunt ook kiezen om het basisbufferpotje te verhogen. Door dit te doen heb je weer een nieuw doel. Andere mogelijkheden voor een nieuw doel kunnen zijn: het aflossen van je hypotheek, het opzij zetten voor je pensioen, sparen om minder te werken of het investeren in bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen.

Het doel op zich hoeft niet direct tastbaar te zijn en het kan makkelijk iets zijn voor de lange termijn. Door het einddoel in beeld te houden weet je gewoon waarvoor je spaart.