Home » Sparen » Hoe beginnen met sparen?
Beginnen met sparen

Hoe beginnen met sparen?

Een appeltje voor de dorst, nadenken over later of gewoon een concreet doel hebben op de korte termijn. Het zijn misschien eenvoudige dingen waarvoor je wilt sparen, maar hoe kun je er eigenlijk het beste mee beginnen?

Het is heel lastig om de verleiding van het geld uitgeven te weerstaan, nadat je salaris is gestort. Uit eigen ervaring weet ik dat het geld echt wel lijkt te verdampen waar je bij staat. Wanneer je dus wilt beginnen met geld sparen is het heel belangrijk om in kaart te brengen waar je geld naartoe gaat.

Door het hebben van overzicht in je financiën weet je namelijk wat je elke maand overhoudt en wat je dus mogelijk kan sparen. Pak je bankrekening erbij en bekijk welke uitgaven er elke maand terugkomen. Dit zijn namelijk je vaste lasten.

Open een spaarrekening

Om geld te kunnen sparen is het handig om een spaarrekening te openen. Dit kan meestal gewoon bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt.

Je kunt ook verder kijken als je wilt beginnen met sparen. Ga je voor een hogere rente? Okay, een hogere rente is vrij relatief in deze tijd met lage rentestanden. Maar je hebt alle vrijheid om te kijken welke bank het meeste voordeel biedt.

De beste tip die ik kan geven is om een spaarrekening te open bij een andere bank dan waar je de betaalrekening hebt. Het wordt op deze manier namelijk wat lastiger om geld tussen rekeningen over te hevelen. Dat laatste is namelijk aantrekkelijk als je bij de kassa staat en je beseft dat je betaalrekening leeg is.

Begin eerst met een buffer sparen

Allereerst is het belangrijk om een bepaalde basisbuffer bij elkaar te sparen. Een buffer is namelijk handig voor het geval je wasmachine kapot gaat. Afhankelijk van de thuissituatie kan overigens het bedrag dat je achter de hand wilt houden verschillen. Het is gewoon belangrijk dat je eerst zelf een bufferdoel stelt en dit het geld hiervoor opzij gaat zetten.

Maar wat nu als die ene wasmachine dus ook echt stuk gaat? Dan haal je het geld gewoon van je bufferrekening en vervolgens werk je weer keihard om dit potje weer op peil te brengen.

Neem voor dit opvangpotje een realitisch bedrag. Zelf zou ik beginnen met 2500 euro. Je gaat het bedrag wat je in gedachten hebt als eerste bij elkaar sparen. Doordat je inzichtelijk hebt wat je maandelijks overhoudt weet je ook hoelang je hier ongeveer overdoet.

Wat is eigenlijk het spaardoel?

Een spaardoel is eigenlijk niets meer dan een reden om geld voor opzij te zetten. Voor de een kan het doel een huis zijn en voor de ander een vakantie. En natuurlijk kan je meerdere spaardoelen hebben. Zo heb ik zelf ook persoonlijke meerdere doelen op het moment. Zo spaar ik voor de jaarlijkse vakantie en heb ik een potje voor een toekomstige verbouwing.

Het werkt gewoon goed als je een ruwe schatting hebt voor het doel dat je wilt behalen. Neem bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Deze kan al snel zo’n 7500 euro kosten. Met deze wijsheid in gedachten weet je gewoon wat je moet gaan sparen.

Als je begint met sparen, dan is het ten eerste aan te raden om het doel behapbaar te maken. Met een behapbaar spaardoel kun je namelijk concretere plannen maken. Een van die plannen is: hoeveel zet ik nu opzij om uiteindelijk op bedrag x uit te komen.

Schulden vs spaargeld

Als je een lekkere buffer bij elkaar hebt gespaard, dan is het vervolgens een kwestie van verder kijken. Is er bijvoorbeeld echt een reden dat er geld bij elkaar gespaard moet worden? Als het antwoord daarop ‘nee’ is, dan kun je het geld dat je normaliter zou sparen gebruiken om bepaalde schulden mee af te lossen.

Door het verlagen van schulden, blijft er op den duur meer geld over om extra te sparen. Dit bonusbedrag zet je of opzij of gebruik je om andere schulden af te lossen. Het aflossen op leningen kan dus ook een spaardoel op zich zijn.

Natuurlijk kun je het spaardoel combineren met het aflossen. Op deze manier

Waar gaat je geld naartoe?

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Door inzichtelijk te maken wat er op je bankrekening gebeurd krijg je namelijk helder waar het geld echt naartoe gaat. Bovendien laat het zien waar eventuele kansen liggen om te besparen. Wat je bespaart kun je namelijk gaan doorsluizen naar je spaarrekening.

Wat ik zelf heb gedaan is een overzicht maken van alle maandelijkse vaste lasten. Daarnaast heb ik de variabele vaste lasten in kaart gebracht. Bij deze variabele lasten kun je denken aan kosten die eens per kwartaal, half jaar of jaar terugkomen. Deel het bedrag van die kosten naar een maandbedrag, zodat je helder hebt wat de pijn per maand gaat zijn. Vervolgens maak je het totaal van de optelsom van deze variabele lasten over naar bijvoorbeeld je spaarrekening. Dit voorkomt dat je er later door verrast wordt.

Nu ik weet wat er elke maand uitgaat heb ik ook helder wat ik kan sparen. Elke maand als mijn salaris is gestort, maak ik het berekende bedrag over naar mijn spaarrekening.

Heb je dat nu echt nodig?

Als je weet waar je geld naartoe gaat kun je ook gaan afvragen of die kosten echt noodzakelijk zijn. Voor elke kostenpost zou je jezelf moeten afvragen: heb ik dit echt nodig? Bij de meeste vaste lasten blijkt dat je het echt nodig hebt. Maar bij abonnementen op bijvoorbeeld tijdschriften wordt het al wat discutabeler.

De meeste abonnementen heb je eigenlijk niet echt nodig en voor sommige andere vaste kosten is er mogelijk wel een goedkoper alternatief aanwezig. Het loont zich dus zeker wel de moeite om even in je bankrekening te duiken en te kijken waar je kunt besparen.

Want besparen betekent meer sparen.

Zet die meevallers direct opzij

Krijg je geld terug van de Belastingdienst of viel de energienota mee. Gebruik dat geld direct om je spaarpotjes te spekken. Ook een salarisverhoging kun je aanwenden om te sparen. Het is namelijk heel erg aantrekkelijk om het onverwachte geld te gebruiken om iets voor jezelf te kopen.

Door het geld opzij te kun je spaardoelen sneller behalen en vervolgens doorgaan met een volgend spaardoel. Stel nu dat je aan het sparen bent voor een verbouwing, dan komt de verbouwing dus dichterbij als je de onvoorziene inkomsten direct gebruikt om het verbouwingspotje te spekken.

Credits foto: Fabian Blank